Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Kritiserade stiftelser avvecklas

Publicerad: 23 november 2005, 15:28

Stockholms läns landsting planerar att avveckla de fyra forskningsstiftelser som ingår i forskningsparken Novum, och föra över stiftelsernas verksamhet till nya centrumbildningar med Karolinska institutet, KI, som huvudman.


Landstingsstyrelsen i Stockholms läns landsting ställde sig på onsdagen bakom ett beslut med den innebörden. Omorganisationen kommer att skapa tydlighet i landstingets respektive Karolinska institutets roller i verksamheten vid Novum. Frågan lämnas nu över till landstingsfullmäktige för beslut, enligt ett pressmeddelande.

Tre av Novumstiftelserna har under den senaste tiden kritiserats i medierna. En utredning som landstinget lät genomföra tidigare i år visar att det finns en formell brist i stiftelsernas organisation, eftersom vd:n för stiftelserna har dubbla roller i verksamheten. Som representant för stiftelserna är han finansiär av forskning, samtidigt som han i rollen som ansvarig prefekt vid Karolinska institutet även representerar de institutioner som tar emot forskningsmedel. Omorganisationen innebär att rollerna blir tydligare, enligt landstinget.

Landstinget har fyra forskningsstiftelser vid Novum: Centrum för bioteknik, Centrum för nutrition och toxikologi, Centrum för strukturbiokemi och Centrum för oral biologi.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev