Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Kroniskt sjuka blir resurs i vården

Publicerad: 18 juli 2012, 08:23

Erfarna kroniskt sjuka är en resurs för vården. I Jönköping kapar självdialysen för njursjuka kostnader med upp till 25 procent.


Länssjukhuset Ryhov i Jönköping är inte ensamma om självdialys för njurpatienter. Men de har kommit långt och Jönköpings läns landsting tror mycket på potentialen i att använda kroniskt sjuka med lång erfarenhet av sin sjukdom som en resurs i vården, både för att ta hand om sig själva och för att hjälpa mindre erfarna patienter. Det handlar framför allt om de stora patientgrupperna som diabetiker, hjärt- och lungsjuka, reumatiker och strokepatienter liksom dialyspatienter.

– Vi står precis i början av utvecklingen att använda erfarna patienter som en resurs i vården. Det pågår internationellt och här i Jönköping ligger vi i fronten, säger Göran Henriks, utvecklingsdirektör i landstinget till Svenska Dagbladet.

Tanken är bland annat att erfarna patienter ofta bättre än läkare och annan vårdpersonal kan berätta om vad som väntar för personer som nyligen har fått sin diagnos.

Hälften av de 25 platserna på dialysenheten på Ryhovs länssjukhus är till för njurpatienter som i stort sett sköter sin egen dialys själva. På den enheten har man nu 25 procent lägre bemanning. Det sparar miljonbelopp samtidigt som patienterna inte sällan mår bättre av att själva vara aktiva och kunna komma och gå när de vill. För sjukvården i stort handlar det om en möjlighet till många sparade miljarder kronor.

Jönköping använder sig också av så kallade lärcaféer där kroniskt sjuka som nyligen fått sin diagnos kan träffa patienter med lång erfarenhet för att få tips, råd och uppmuntran.

Utvecklingschefen tror på erfarna patienter som resurs inom nästan all vård.

– Men vill vi ha det här på bred front måste vi lösa hur de ska ersättas, säger Göran Henriks till Svenska Dagbladet.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev