Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Personnytt

Läkare kickas av försvaret - livsfarlig med vapen i hand

Publicerad: 17 April 2008, 13:36

En läkare som rekryterats för att arbeta som kirurg för utlandsstyrkan i Afghanistan får stanna hemma. Under utbildningen visade han sig utgöra en säkerhetsrisk genom att vara komplett oduglig på att skjuta.


Efter att en vakans uppstått i den styrka som för närvarande tjänstgör i Afghanistan rekryterades den 60-åriga kirurgen till utlandsstyrkan.

Alla som arbetar i utlandsstyrkan, oavsett befattning, måste innan de åker genomgå en kortare utbildning för att lära sig moment som är relevanta för utlandstjänstgöringen, däribland att hantera vapen.

– I samband med utbildningen bedömdes han som icke godkänd vid vapenhantering. Han kunde inte hantera vapen på ett säkert sätt, säger Daniel Skoglund vid Försvarsmaktens informationsstab.

Måste man verkligen kunna skjuta automatkarbin som läkare?

– I utlandsstyrkan, med den situation som råder, är alla, även läkare, beväpnade. Alla ska kunna agera som soldater och skydda sig själva.

Den kapten som utvärderat läkarens kunskaper skriver i en rapport att: ”Han är en säkerhetsrisk för sig själv och andra i all vapenhantering med såväl AK som pistol”.

Även andra officerare i den grupp där läkaren utbildats rapporterade att hans ”soldatfärdigheter” utgjorde en säkerhetsrisk för övriga i gruppen.

Försvarsmaktens insatschef, generallöjtnant Anders Lindström, har vänt sig till försvarets personalansvarsnämnd för att få läkaren uppsagd från utlandsstyrkan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev