Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Läkare: "Öppnar upp för aktiv dödshjälp"

Publicerad: 8 mars 2009, 11:35

Sjukhuset hävdar att den dråpanklagade läkaren följde gällande rutiner. Men nu varnar kända läkare för att det synsättet kan öppna för aktiv dödshjälp.


Exakt vad som har skett i det uppmärksammade fallet på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna är det för tidigt att slå fast.

Men som Dagens Medicin rapporterade i går, lördag, säger Karolinskas chefläkare Stefan Engqvist att läkaren följt gällande rutiner. Det har tagits ett beslut om att stänga av respiratorn för ett barn och i samband med detta ska läkemedel ha givits som lindring för barnet.

Ett flertal läkare, däribland Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm, har vittnat om att döende patienter ofta får morfin.

– Det handlar om att lindra ångest och smärta för en person som håller på att dö. Det viktiga är att symtomen lindras, inte hur länge personen lever, när det handlar om en döende person, sade Eva Nilsson Bågenholm till Dagens Medicin i fredags.

I dagens Svenska Dagbladet, SvD, kommer dock skarp kritik från läkare mot att ge väldigt höga doser av exempelvis morfin.

– Det kan vara oerhört svårt och känsligt att legitimera den här sortens beslut utan att det öppnar upp för aktiv dödshjälp, säger Barbro Beck-Friis, professor i geriatrik, till tidningen.

Hon varnar för att "det skulle vara som att öppna en dammlucka" om den dråpanklagade läkaren frias.

Läkaren Christina Doctare, som engarerade sig mycket i kriget i Bosnien och nu kandiderar för kd till Europaparlamentet, är inne på samma linje.

– Det är en sak att stänga av respiratorn, en annan att aktivt avsluta livet genom en injektion, säger hon till Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev