Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Läkare sluter upp bakom petad vd

Publicerad: 9 oktober 2017, 08:53

Tomas Movin.

Foto: Johan Garsten, Fotogruppen Södersjukhuset

Flera läkare vid Södersjukhuset anser att landstinget tystade en kritisk röst när det petade tidigare sjukhuschefen Tomas Movin.


Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetStockholms läns landsting

Malin Frenning, landstingsdirektör i Stockholms läns landsting, SLL, beslutade i början av september att byta ut vd:n för Södersjukhuset och Tomas Movin, som varit vd sedan 2013, fick gå. Samme Tomas Movin hade tidigare under året yttrat sig kritiskt till SLL.s strama ekonomiska ramar och lyft fram brister i planeringen med Framtidens hälso- och sjukvård, FHS.

Flera läkare som Svenska Dagbladet pratat med ser ett klart samband mellan deras tidigare vd:s åsikter och det faktum att han fick gå.

– Hans brandskrift om läget blev för känsligt för centrala tjänstemän och politiker och därför flyttas han. Det ska tystas ner, särskilt om någon erkänner att det finns risker med patientsäkerheten, säger kirurgen Jonas Malmstedt till tidningen.

Tomas Movin säger att han gärna fortsatt på Södersjukhuset och uppger at han inte vet anledningen till att han omplacerats. Landstingspolitikerna vill inte kommentera petningen utan hänvisar till landstingsdirektör Malin Frenning som, enligt tidningen, tillbakavisar att det skulle ha ett samband med något han skrivit i ett yttrande.

På frågan om hon delar Tomas Movin farhågor om att patientsäkerheten hotas av brist på resurser säger hon så här till SvD:

– Jag lyssnar på alla synpunkter och har gjort prioriteringar i budgethanteringen. Jag gör aldrig avkall på patientsäkerheten.

Relaterat material

Södersjukhusets vd petas

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev