Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Lokala förhandlingar om samhällsfarlighet avslutade

Publicerad: 2 maj 2008, 12:25

Det blir flera undantag från de varsel som lagts när omgång två av strejken träder i kraft på måndag.


Landstingen och Vårdförbundets lokala avdelningar i Kronoberg, Gävleborg, Västernorrland och Gotland har nu kommit fram till lokala överenskommelser som ska undanröja att strejken, som trappas upp på måndag, leder till samhällsfarlighet.

I Kronoberg kommer akutmottagningarna i Växjö och Ljungby att ha minimibemanning varannan dag. Enligt varslet skulle de turas om att vara helt stängda.

Även i Gävleborg och Västernorrland har parterna kommit överens om undantag från strejkvarslet.
Inget av landstingen har haft planer på att gå vidare med sina yrkanden om undantag till den centrala nämnden för samhällsfarlighet.

– Signalerna från nämnden har ju varit tydliga. Vi har nu kommit överens med facket lokalt om att bland annat säkerställa situationen inom operation. Där har vi fått två operationslag undantagna från strejken, i stället för ett. Vi har även hittat lösningar för blodverksamheten och sjukvårdsrådgivningen, berättar Margareta Petrusson, personaldirektör vid Landstinget Gävleborg.

I Landstinget Västernorrland har förhandlingarna med det lokala vårdfacket lett fram till att den avancerade hemsjukvården i hela länet undantas från strejken. Vårdcentralerna bemannas med en sjuksköterska för att säkerställa nödvändig hemsjukvård och sjukvårdsrådgivningen får dygnet runtbemanning, om än en begränsad sådan.

Gotlands kommun och Vårdförbundets lokala avdelning kom för ett par dagar sedan överens om undantag som ”säkrar den akuta och livsnödvändiga vården”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Inga medicinskt högprioriterade operationer ställs in på grund av konflikten. Däremot innebär strejken att ett stort antal undersökningar, planerade operationer och behandlingar skjuts på framtiden, säger ställföreträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Rolf Forsman.

Läs alla de senaste artiklarna om Vårdförbundets lönestrid, klicka här

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev