Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Personnytt

Människor bloggar sig till döds

Publicerad: 11 April 2008, 13:33

I bästa fall sömnproblem. I värsta fall hjärtinfarkt eller till och med döden. Bloggandet uppmärksammas nu som den nya hälsofaran.


"Jag har något. Vilar nu men återkommer senare idag eller imorgon”. Det var det sista den amerikanska bloggaren Russel Shaw skrev till sin uppdragsgivare på tekniksajten ZDNet. Men han återkom aldrig. Några timmar senare dog han på hotellet i San José, Kalifornien.

Det är New York Times som uppmärksammar bloggandet som vår tids nya hälsofara. På kort tid har åtminstone två proffsbloggare avlidit på sin post. Det andra fallet var amerikanen Marc Orchant, också han inom ämnesområdet teknik, som i december dog av en massiv hjärtinfarkt 50 år gammal.

Det finns visserligen ingen officiell diagnos kring bloggdöden och New York Times poängterar att två personer inte utgör någon epidemi. Men både i USA och Sverige vittnar nu bloggare hur den ständiga jakten på nya saker att berätta, viljan att vara först och ökade krav från läsarna driver dem in i väggen. Bloggandet beskrivs som vår tids digitala sweatshops – fabriker med slavlöner, enbart inriktade på produktion.

Till Svenska Dagbladet, SvD, säger bloggaren Isabella Löwengrip, med bloggnamnet Blondinbella, att hon jobbade så hårt att hon förra sommaren till slut hamnade på sjukhus.

– Det blev en väckarklocka. Från att ha gjort runt fem bloggrelaterade aktiviteter varje dag gick jag ner till två. Och jag försöker alltid ha kvällar och helger lediga, säger hon till SvD.

Hon är ett exempel på bloggare som är i riskzonen – människor som får betalt för inlägg och antal läsare. Och för att vara först med en nyhet.

– Vore det inte underbart om vi kom överens om att ingen bloggare eller journalist skriver något mellan 20.00 och gryningen? Då skulle vi alla få vila, säger Michael Arrington, grundare av tekniksajten TechCrunch, till New York Times.

Men inser själv genast faktum:

– Det kommer aldrig att hända.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev