Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Massuppsägningar dröjer

Publicerad: 1 maj 2008, 08:14

I går, den 30 april, skulle 10 000 sjuksköterskor säga upp sig om de inte fick igenom sina krav på 5 000 kronor i löneökning. Men hittills verkar hotet inte ha realiserats.


Löneupproret 2008 startades av två sjuksköterskor på Centrallasarettet i Västerås. I sitt manifest kräver de löneökningar på 5 000 kronor i år samt lönepåslag på minst 5 procent under kommande år. Dessutom vill de ha en ingångslön på 23 000 kronor för nyutbildade. Får de inte igenom sina krav hotar de med massuppsägningar den sista april i år.

Hittills har drygt 10 300 sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker skrivit under på att de säger upp sig om de inte får de löneökningar de vill ha. Dessutom har nära 5 000 studenter inom berörda vårdutbildningar skrivit under på att de är beredda att flytta utomlands.

Men under gårdagen, den 30 april, tycks inte landstingen ha drabbats av några massuppsägningar. På Sahlgrenska universitetssjukhuset har drygt 900 personer ur vårdpersonalen skrivit under listan. Eva Johansson, förhandlingschef inom Västra Götalandsregionen, hade dock inte fått någon information om att någon hade sagt upp sig. Inom Landstinget Västmanland, där drygt 400 personer undertecknat upproret, var läget detsamma.

På onsdagens förmiddag hade Lena Tell, personaldirektör i Landstinget Västmanland, inte fått några signaler från sina underchefer om att personal skulle ha sagt upp sig.

Dagens Medicin har sökt företrädare för Löneupproret 2008 utan att lyckas.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev