Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Personnytt

Mediciner märks om för att öka säkerheten

Publicerad: 23 April 2008, 14:38

Läkemedel som förväxlas kan skada patienterna. Nu ska det bli slut på det. Den 1 maj börjar Apoteket märka om sina produkter.


Askar som liknar varandra. Ampuller som är förvillande lika. Det är problem som vårdpersonal brottas med varje dag och som kan få förödande konsekvenser för patienterna. Särskilt när det är bråttom.

Förväxlingar av läkemedel är en av de största orsakerna till medicinska misstag och är ett problem världen över, enligt kartläggningar som det amerikanska patientsäkerhetscentret Joint Commission International Center for Patient Safety har gjort.

Bara på Södersjukhusets anestesiavdelning har det varit snubblande nära att gå snett åtminstone 15 gånger de senaste två tre åren. Den uppskattningen gör sjuksköterskan Johanna Palmqvist. I flera år har hon och hennes kollegor fotograferat läkemedelsförpackningar som riskerar att blandas ihop.

– Vi har pratat om detta så himla länge. Det är oerhört läskigt och allvarligt om det blir fel, säger hon.

Börjar med 19 produkter

Nu har Södersjukhuset, Apo­teket och Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, Löf, tillsammans hittat en lösning. Den 1 maj börjar Apoteket märka om 19 egentillverkade produkter som ligger i risk­zonen, bland annat adrenalin- och morfin­läke­medel.

Förändringen berör all vårdpersonal runt om i landet som hanterar preparaten. Inga produkter dras in utan gamla och nya förpackningar kommer att finnas parallellt under en övergångsperiod. Varunumren ändras inte heller.

– Det är en stor glädje att detta gick i mål. Sådana här enkla saker löser stora problem, säger Kaj Essinger, vd för Löf.

Läke­medels­före­tagens tur

Det var en händelse på Södersjukhuset 2005 som satte fart på förändringsarbetet. När ett narkos­bord städades upptäcktes att någon hade skrivit fenylefrin på en ask trots att den innehöll noradrenalin. En ampull fattades. Så vitt man vet kom ingen till skada, men Johanna Palmqvist tycker att det räcker med att risken finns.

– En förväxling kan vara livsfarlig. Särskilt om det är en väldigt sjuk patient. Även om det bara händer en gång är det ett tillräckligt stort problem, säger Johanna Palmqvist.

Nu är det läke­medels­före­tagens tur, anser hon. Problemet är minst lika stort bland deras produkter. Men att få företagen att förändra sig kan bli betydligt svårare, tror både Johanna Palmqvist och Kaj Essinger.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev