Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Personnytt

Mekanism för spridning av metastaser hittad

Publicerad: 21 April 2008, 21:00

Svenska forskare har kartlagt en ny mekanism som hjälper till att förklara hur tumörceller sprids. Fynden pekar på en ny möjlighet att hindra metastaser.


Växande cancertumörer drabbas i regel av hypoxi, lågt syretryck, vilket ökar tumörcellernas benägenhet att spridas och infiltrera olika organ.

Nu visar en ny studie gjord av två forskargrupper vid Karolinska institutet att effekterna av hypoxi förmedlas av en signaleringsväg i cellerna som kallas Notch.

– Detta är en helt ny princip som ingen tidigare tänkt på, säger Urban Lendahl, professor vid Institutionen för Cell- och Molekylärbiologi vid Karolinska institutet i Solna, och som leder en av forskargrupperna bakom upptäckten. Den andra gruppen leds av professor Lorenz Poellinger vid samma institution.

Upptäckten gjordes i experiment på tumörceller. Forskarna såg att om Notch-signaleringen slogs ut, så förblev tumörcellernas förmåga att sprida sig oförändrad under hypoxi.

Studien, som presenteras på tidskriften PNAS hemsida, visar också att tumörcellernas spridning kan hejdas genom att tillsätta så kallade gamma-sekretasinhibitorer. Ämnet finns redan tillgängligt som farmakologisk substans eftersom det tidigare testats vid behandling av Alzheimers sjukdom.

– Ämnet fungerade inte för behandling av vid alzheimer, men förhoppningen är att det går bättre om ämnet koncentreras lokalt kring tumören. I bästa fall kan det reducera risken för metastaser, vilket vi nu ska gå vidare och testa i djurmodeller, säger Urban Lendahl.

Publicerad i PNAS online den 21 april 2008 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev