Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Mindre AT-ort ger mer i plånboken

Publicerad: 10 september 2015, 11:10

Foto: Thinkstock

Det skiljer många tusenlappar mellan högsta och lägsta AT-lön. Men en löneförhandling kan också ge dig ledigt över jul, tipsar facket.


Ämnen i artikeln:

Lycksele lasarettVästerbottens läns landsting

Liksom tidigare år är det sjukhus på mindre orter som ligger i topp i löneligan. Mariehamn på Åland ligger i särklass högst, 3 945 kronor över tvåan. Det förklaras främst av valutakursen. Få koll på hela löneläget i vår AT-guide.

Lycksele hamnar på en delad andraplats och erbjuder AT-läkare 32 800 kronor.

– Vi har ett rekryteringsläge som är lite knöligare än andras på grund av geografin, säger Anna Wikström, AT-ansvarig vid Lycksele lasarett.

– Sedan är det också så att våra AT-läkare gör ett bra jobb och är mycket inne i vården. Här får man vara beredd på att möta det mesta, och då ska man också ha lön ut­ifrån det.

I botten av listan ligger bland annat Alingsås, som betalar 28 400 kronor i lön. Det är drygt 7 000 kronor mindre än listettan.

– Det är de ekonomiska förutsättningarna vi har som gör att vi ligger där, säger Yvonne Damm, AT-chef vid Alingsås lasarett.

AT-läkarna väljer dock inte bort sjukhuset bara för det.

– Vi har inga som helst problem att tillsätta våra utannonserade tjänster. Söktrycket på Alingsås lasarett är väldigt högt, säger Yvonne Damm.

Lägstalönen för AT-läkare avskaffades 2011. Om det inte finns lokala avtal som säger något annat ska därför alla AT-läkare ha en individuell löneförhandling inför anställning, enligt Sveriges yngre läkares förening, Sylf. Och efter ett år möjlighet att förhandla igen.

Men trots det visar Sylfs senaste AT-rankning att bara 41 procent av AT-läkarna hade förhandlat om sin lön innan de började sin AT.

– Vi tycker att det är synd att arbetsgivarna inte är bättre på att erbjuda en individuell löneförhandling. Förhandlingsutrymmet är också ofta väldigt litet, så spridningen i lönerna blir inte så stor, säger Emma Spak, Sylf:s ordförande.

AT-läkarna brukar inte lägga särskilt stor vikt vid lönen när de betygsätter sin allmäntjänstgöring. Faktorer som ett bra stöd av kollegor och inflytande över arbetet upplevs som viktigare.

Men när ett sjukhus ändrade sin lönemodell och gav AT-läkarna lägre lön än de hade väntat sig, så sänkte det betyget på AT-orten trots att resten av allmän­tjänst­göringen fungerade bra.

Emma Spak tror att det inte handlar så mycket om kronor och ören, utan om känslan av hur arbetsgivaren uppskattar en.

– Det är mycket mer det speglar: att man inte blir sedd, att man inte får sin insats värderad. Lönen är ju tänkt som en feedback på hur väl man presterar.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev