Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Neurokirurg får paret Mångbergs vetenskapspris

Publicerad: 9 november 2021, 10:19

Per Enblad, neurokirurg och forskare vid Uppsala universitet, prisas för sina upptäckter om hjärnskador.

Foto: Gunilla Enblad

Per Enblad, professor i neurokirurgi vid Uppsala universitet, är den som i år tilldelas Vetenskapspriset till Amanda och Per Algot Mångbergs minne 2021.


Ämnen i artikeln:

Umeå universitet

Per Enblad har under stora delar i sitt yrkesverksamma liv jobbat kliniskt som neurokirurg och har studerat hjärnans reaktion på olika typer av allvarliga hjärnskador orsakade av trauma och hjärnblödningar, enligt pressmeddelandet från Umeå universitet. Med experimentell forskning har han fördjupat förståelsen för mekanismerna bakom skadorna, enligt priskommitténs motivering. Han har varit med om att utveckla neurointensivvården och byggt upp ett verktyg för att upptäcka sekundära händelser som kan skada hjärnan. Per Enblad roll som medgrundare till European Brain IT group som utvärderar utrustning inom neurointensivvården, premieras också. 

Forskningsfonden för neurologi, neurokirurgi och öron-, näsa-, halssjukdomar instiftades av de västerbottniska småspararna Amanda och Per Algot Mångberg 1974. I dag står dock Swedbank för prissumman på 50 000 kronor.

Läs också: Han får ”Nobelpriset i neurokirurgi” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Umeå universitet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev