Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Nytt projekt ska minska riskerna för blodsmitta bland sjukvårdspersonal

Publicerad: 3 november 2005, 15:39

Ett nytt projekt ska minska riskerna för sjukvårdspersonal att smittas av hepatit eller hiv har startats. En global standard för säkerhet kring vassa föremål är metoden.


80 procent av landets sjukvårds- och laboratoriepersonalen har råkat ut för någon incident i sitt arbete och därmed riskerat att få en blodsmitta, visade en undersökning av Vårdförbundet i våras. Men nu har ett nytt projekt startat inom SIS, Swedish Standards Institute, som ska minska riskerna för sjukvårdspersonal att bli smittade av blodsmitta, framförallt hepatit eller hiv. Projektet ska under tre år ta fram en ny global standard som ska behandla säkerhet och effektivitet av vassa föremål.

Projektet är särskilt viktigt internationellt där det finns mest faror för spridandet av aids och hepatit, och det bedrivs därför globalt inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO, med ett svenskt spegelprojekt hos SIS. Ordförande i projektet är Claes Mebius, läkare och specialist i anestesi och intensivvård.

Den framtida standarden ska innehålla krav på utformning och rekommendationer för stickande och skärande produkter, rekommendationer om avfallshantering och användarhänvisningar.  Det svenska målet är att få fram rutiner och produkter som fungerar bra och är säkra för sjukvårdspersonal, enligt Iréne Narström, projektledare på SIS.

Sara Nilsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev