Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Nyvald fackbas vill att Fysioterapeuterna är en aktör i vårdens omställning

Publicerad: 16 november 2020, 10:01

Cecilia Winberg.

Foto: Eva Dalin

Fem frågor till Cecilia Winberg som i helgen valdes till ny ordförande för Fysioterapeuterna.


Ämnen i artikeln:

FysioterapeuternaPrimärvård

Vem är du?
– Jag har arbetat som fysioterapeut i 30 år, och som företagande fysioterapeut i många år med inriktning mot neurologi. Jag har också min specialistkompetens inom neurologi. Jag disputerade 2014 inom rehabiliteringsmedicin. Sedan tre år tillbaka arbetar jag som enhetschef på rehabiliteringen vid Lasarettet i Ystad. Jag har varit fackligt engagerad sedan 1990-talet, och haft olika uppdrag – både lokalt och nationellt och suttit i förbundsstyrelsen för Fysioterapeuterna sedan åtta år tillbaka, varav de senaste fyra åren som vice ordförande. 

Vilka är de viktigaste frågorna att driva för Fysio­terapeuterna just nu, anser du?
– Viktiga frågor är alltid förutsättningarna för fysioterapeuters möjlighet till ett hållbart arbetsliv, kompetensutveckling och till löneutveckling. Sedan är det viktigt för oss att vara en aktör i den omställning som pågår i svensk hälso- och sjukvård. 

Vilken roll har Fysio­terapeuterna när vi pratar om god och nära vård?
– God och nära vård är en reform där det finns flera förslag som berör oss. Dels vad gäller företagarnas villkor och förutsättningar för att kunna bedriva företag, där vi har 1 400 medlemmar. Sedan påverkas vi så klart också för att vi finns i de organisationer som man vill ska samverka, i kommuner och regioner. Och den samordningen ser vi positivt på.

Hur ser du på Fysio­tera­peuter­nas roll i framtidens sjukvård?
– Oj, det är en stor fråga. I dag finns det ju fysioterapeuter både inom kommuner och regioner, och vi arbetar ju rehabiliterande och behandlande men också förebyggande. Jag ser att vi har en viktig roll i arbetet i dag, men även i framtiden där vi är lösningsfokuserade och målinriktade. Vi jobbar ofta med individuellt omhändertagande, det gör ju att vi är nära patienten. Och en del av omställningen handlar ju om att man ska vara nära personen. 

Kommer du att fortsätta att arbeta som enhetschef?
– Eftersom det här är ett heltidsuppdrag kommer jag att sluta arbeta som chef. Och eftersom jag bor i Skåne, kommer jag att veckopendla till Stockholm. Min familj vill inte flytta, eller vi har inte ens pratat om det.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev