Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Oili Dahl ny ordförande i Svensk sjuksköterskeförening

Publicerad: 17 juni 2021, 12:15

Oili Dahl, ny ordförande för Svensk sjuksköterskeförening

Foto: Tomas Södergren

Oili Dahl är utbildningschef för omvårdnad på funktion perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset och nyvald ordförande för Svensk sjuksköterskeförening. Hon efterträder Ami Hommel.


Ämnen i artikeln:

Svensk sjuksköterskeföreningKarolinska universitetssjukhuset

Grattis till ordförandeskapet, hur känns det?
– Det känns bra. Vi hade ett långt årsmöte i går och som vice ordförande har jag haft beredskap för rollen om jag skulle bli nominerad, så det är inte så dramatiskt. Det som blir annorlunda är att vara ansiktet utåt, som ordförande blir man mer offentlig.

Vad har du för bakgrund?
– Jag är specialistsjuksköterska i intensivvård, har disputerat och är utbildningschef i omvårdnad på PMI på Karolinska. Jag har bland annat lett vår utbildningsinsats under pandemin för cirka 800 vårdpersonal som inte tidigare jobbat med intensivvård. Det har varit unikt, för hur förbereder man människor på att se så många svårt sjuka patienter när man inte är van vid det?

Kan du säga en sak som du särskilt vill arbeta för i Sjuksköterskeföreningen?
– Ja, det är mycket men några saker är mer brinnande. Just nu har vi akut kompetensbrist i vården efter pandemin. Den kan inte lösas utan sjuksköterskor. Vi måste verka för att andelen legitimerade sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor är tillräcklig för att säkerställa omvårdnadskompetensen i vården. Man glömmer ofta att sjuksköterskors arbete också är förebyggande och hälsofrämjande och det arbetet får inte stå stilla. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev