Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Omstridd läkare får fortsätta

Publicerad: 10 oktober 2007, 07:59

Rafik Abu-Ramadan får fortsätta som läkare trots att Socialstyrelsen tvivlar på hans kompetens. Samtidigt är Sahlgrenska nära en uppgörelse som innebär att han köps ut från Mölndals sjukhus. Nu söker han nytt jobb – som läkare inom Försvarsmakten.


Fälld fyra gånger av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Misstänkt för urkundsförfalskning. Avstängd från sitt arbete. Ändå har Socialstyrelsen beslutat att inte agera mot den omstridde läkaren Rafik Abu-Ramadan, som får behålla sin läkarlegitimation.

Det var i januari som tv-programmet Uppdrag Granskning rapporterade att Rafik Abu-Ramadan sökt arbete med förfalskade tjänstgöringsintyg och genomfört omskärelser på ett felaktigt sätt. Ett fall betecknas som ”tortyrliknande behandling” av Socialstyrelsen.

Efter detta stängdes han av från sin tjänst på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Mölndal. Avstängningen hävdes, men Rafik Abu-Ramadan har fortsatt att gå hemma med full lön, 55 000 kronor i månaden. Hittills har det kostat sjukhuset över 700 000 kronor, se Dagens Medicin nr 11/07 och 34/07. Arbets­givaren ville invänta en polisutredning an­gående misstankarna om urkundsförfalskning, och Social­styrelsens utredning. Polis­utred­ningen har dragit ut på tiden på grund av personalbrist och kommer troligtvis att påbörjas först nästa år, men häromveckan kom beskedet från Social­styrelsen. Myndigheten, som själv polisanmält mannen, skriver i sitt 13 sidor långa beslut att man tvivlar på läkarens kompetens men ändå inte kan ingripa.

– Det som kommit fram är inte entydigt och räcker varken för återkallelse av legitimationen eller för att påföra prövotid. Det intryck vi fått är att han gjort bra ifrån sig på flera av sina arbetsplatser, säger Nils Blom, chefs­jurist på Socialstyrelsen.

Försöker köpa ut honom

I beslutet anmälde avdelningsdirektören Nils René avvikande uppfattning. Han anser att Rafik Abu-Ramadan borde ha en treårig prövotid på grund av de allvarliga fel och försummelser som HSAN tidigare har fällt honom för. Nils Blom å sin sida påpekar att Socialstyrelsen säger att Sahlgrenska ska fortsätta att hålla Rafik Abu-Ramadan under observation. Det tänker arbetsgivaren inte göra –

i stället vill man bli av med honom så fort som möjligt. Men eftersom det inte finns tillräcklig arbetsrättslig grund för att säga upp Rafik Abu-Ramadan, för­söker Sahlgrenska i stället köpa ut honom. Sjukhuset anser att hans förtroende är skadat både hos personal och patienter, och enligt upp­gifter till Dagens Medicin är man nu nära en ekonomisk uppgörelse med Rafik Abu-Ramadan.

Söker jobb på försvaret

Och han letar redan nytt jobb. Just nu rekryterar För­svars­makten en förbandsläkare och en av ansökningarna som kommit in är från Rafik Abu-Ramadan.

– Det är en känslig position där man får veta både det ena och det andra. Den här personen ska inte ens få komma på intervju, säger en källa inom Försvarsmakten till Dagens Medicin.

Som förbandsläkare ingår man i Försvarshälsan, Livgardets företagshälsovård, och undersöker bland annat alla soldater och officerare som ska tjänstgöra i de svenska utlandsstyrkorna. Förbandsläkaren tar också hand om dem som kommer hem från avslutat uppdrag, men har inget eget behandlingsansvar.

Dagens Medicin har sökt Rafik Abu-Ramadan för en kommentar. Via sin hustru hälsar han att han inte vill uttala sig.

I februari inledde åklagare en förundersökning mot Rafik Abu-Ramadan. Om han blir fälld i domstol, är man på Social­styrelsen beredd att ta upp ärendet igen och ta ett nytt beslut.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev