Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Överläkare kritisk till Socialstyrelsens handläggningstider

Publicerad: 23 november 2015, 12:39

Ett av Socialstyrelsens arkiv.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Är det rimligt att vänta sex år på svensk legitimation, undrar en vårdenhetschef i ett mejl adresserat till sjukvårdsministern.


Ämnen i artikeln:

Region Gävleborg

”Bästa Olivia och Gabriel! Som Ni sannolikt vet har Sverige stor brist på vårdpersonal.”

Så inleder Laszlo Kosztyu, överläkare och vårdenhetschef vid division kirurgi i Hudiksvall, ett mejl till Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Han konstaterar sedan att Region Gävleborg inom de närmaste åren, och enligt regionens egna beräkningar, behöver rekrytera 69 läkare, 280 sjuksköterskor och 26 biomedicinska analytiker.

Är det mot den bakgrunden rimligt, fortsätter Laszlo Kosztyu, att en EU-utbildad sjuksköterska och barnmorska med specialistutbildning i operationssjukvård och 15 års erfarenhet på universitetssjukhus, får vänta i mer än sex år på en svensk legitimation?

– Jag ser också många sjuksköterskor som flyttar hit och får vänta länge på sin legitimation. Väldigt många har tröttnat, säger Laszlo Kosztyu till Dagens Medicin.

Han berättar att Socialstyrelsens handläggare inte alltid svarar. Ofta byts de ut och begär sedan ibland in kompletteringar på handlingar som redan kompletterats.

– Min känsla är att det inte är tillräckligt bra kommunikation, säger Laszlo Kosztyu.

Fallet han beskriver i mejlet har haft inte mindre än sju olika handläggare och trots att regionen för två år sedan engagerade sin HR-avdelning har ingenting hänt.

I mejlet undrar Laszlo Kosztyu om Socialstyrelsen inte vill, eller inte kan, anpassa sig till dagens behov. Till Dagens Medicin har säger han att han är tveksam till att han överhuvudtaget kommer att få något riktigt svar. Samtidigt hoppas Laszlo Kosztyu att Olivia Wigzell som nytillträdd generaldirektör kan se problemet från ett annat perspektiv.

Laszlo Kosztyu har i skrivande stund inte fått något svar på sitt mejl.

Relaterat material

Kritik mot Socialstyrelsens hantering av syriska läkare

”Nu snabbar vi på leg-processen”

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Gävleborg

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev