Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Patienter rör sig över gränserna

Publicerad: 27 februari 2006, 14:04

Sjukvården blir alltmer internationell, visar en undersökning från Sveriges Kommuner och Landsting, av hur patienter rör sig över landstings- och nationsgränser.


Studien bygger på statistik från 2004. Den visar att 10 000 patienter från EU-länderna, utanför Norden, sökte vård i Sverige och 1 100 svenskar fick ersättning i efterhand av Försäkringskassan för planerad vård i andra EU-länder.

Rörligheten inom Sverige var också relativt stor. 7 procent av patienterna valde att bli opererade för gråstarr utanför det egna landstinget. För knäledsoperationerna var det 8 procent och höftledsoperationerna 5 procent.

- Denna studie bekräftar våra tidigare erfarenheter att patienterna använder sig av sina möjligheter att välja vårdgivare över hela landet, säger Roger Molin, biträdande avdelningschef på avdelningen för vård och omsorg, i ett pressmeddelande.

När det gäller höftledsoperationer minskade antalet operationer utanför det egna landstinget med mer än 250 stycken, drygt 20 procent, jämfört med året innan.

- Denna utveckling är sannolikt ett resultat av landstingens olika satsningar för att förbättra tillgängligheten till den planerade vården, säger Roger Molin.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News