Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Patientförening bojkottar nytt hus

Publicerad: 26 februari 2013, 12:12

En patientförening i Uppsala tänker inte dyka upp på invigningen av Psykiatrins hus. Orsaken är farhågor om att byggnaden skrämmer patienter.


Under tisdagen invigs Psykiatrins hus i Uppsala. Den 33 000 kvadratmeter stora byggnaden ska rymma både öppenvård, slutenvård och akutmottagning.  Huset är byggt i modern stil med glasfasad och är placerad inne på sjukhusområdet.

– Vi räknar med att skapa nya vårdprocesser och gemensamma rutiner. Det glapp som i dag riskerar att uppstå när en patient går över från sluten till öppenvård försvinner. Vi kommer att kunna påbörja den öppna vården redan innan patienten skrivs ut, säger divisionschefen Åsa Hagberg till lokaltidningen Upsala Nya Tidning.

Men alla är inte lika nöjda med det nya huset. Invigningen kommer att bojkottas av lokalavdelningen för Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH. Anledningen är farhågor om att den stora byggnaden helt enkelt kan skrämma patienter så att de inte vågar besöka den.

– Det är kolossalformatet som upplevs som skrämmande. Det är mycket glas som ger insyn. RSMH har från början varit avogt inställd till det här storbygget. Nu när det är färdigt får vi acceptera det. Men vi vill inte hedra det med vår närvaro, säger Ingor Lind som är ordförande för RSMH i Uppsala, till Sveriges Radio Upplandsnytt.

Elsa Kjellander, engagerad i föreningen Balans för personer med depression och bipolär sjukdom, säger till radion att statusen på psykiatrin behöver höjas och att det därför är bra att huset inte ska gömmas undan.

– Man kan tycka att det inte gör något om man syns. Man ska kunna gå in i Psykiatrins Hus med höjt huvud. Det är en del i att det avdramatiseras. Men man kan också se det som att det är många som behöver det trygga och ombonade. De kanske inte ens vågar gå in i det här huset. Så jag är splittrad, säger hon.

I mars kommer verksamheten att börja flytta in i huset.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News