Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Prisad radiolog: Man får betala i efterhand om mjuka värden får stå tillbaka

Publicerad: 11 oktober 2022, 04:00

Radiologen Ola Björgell säger att han drivs av en sjukvård där vetenskap går hand i hand med humanism. – Om det är någonstans människor ska känna sig välkomna så är det i hälso- och sjukvården.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Radiologen Ola Björgell har fört en mångårig kamp för bättre patientbemötande. Nu prisas han för sitt arbete.

Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusToppnyheterKarriärsöndag

JS


Ola Björgell är docent och överläkare i diagnostisk radiologi vid Skånes universitetssjukhus. I dag är han 60 år men började redan som 15-åring arbeta på ett vårdhem och har genom sitt yrkesliv upplevt vad han beskriver som ett ”livslångt möte med människor som lätt hamnar i underläge” inom hälso- och sjukvården.

– Alla kan hamna i kläm. Det gäller för oss i hälso- och sjukvården att träna på att vara vänliga mot både oss själva och andra vi möter. I mitt perspektiv ingår det mänskliga rättigheter i det, att vi tränar på att se dem som har svårare att komma in – de som har svårare att känna sig välkomna, säger han.

Erfarenheten har mynnat ut i ett mångårigt arbete för bättre patientbemötande, inte minst genom lokal och nationell kompetensutveckling av hälso- och sjukvårdsanställda med just mänskliga rättigheter i fokus. Nu belönas han med Håkan Mogrens pris inom medicin, för ”sitt djupa engagemang för patientens bästa samt för alla medarbetares roll i sjukvården”, enligt motiveringen. Ola Björgell beskriver själv sitt arbete som sprunget ur en insikt om att bästa möjliga vård måste bestå av lika delar vetenskap och humanism.

– Vi ska vara medicinskt krispigt bra men vi måste vara minst lika bra på bemötandet, det absoluta välkomnandet. Annars är risken att vi får en sjukvård som inte gör vad den ska, säger han och fortsätter:

– Det kan låta självklart, men det är det inte. För i pressade situationer är det alltid de mjuka värdena som får stå tillbaka. Och så får man betala för det i efterhand.

Läs också: Underläkaren: ”Jag vet inte varför de som jobbar i vården står ut med så mycket”

Ola Björgell ser ett behov av att frågorna fortsätter lyftas både lokalt och nationellt, och menar att viljan att lära sig mer är stor bland medarbetarna inom vården. På en politisk nivå handlar det om att bekräfta att arbetet med mänskliga rättigheter är en viktig del av hälso- och sjukvården, säger han.

– I klartext: Frågorna behöver få ekonomiska medel, och tid i kalendern att implementeras i alla delar av hälso- och sjukvården. Lika viktigt som att fylla ett nytt sjukhus med dyra maskiner eller läkemedel är det att bejaka vikten av mellanmänskliga möten och vad det ger.

Praktiskt handlar det om satsningar på utbildning och fortbildning på alla nivåer. Om diskrimineringslagen, patientlagen och hälso- och sjukvårdslagen, men också om rent praktiska genomlysningar av hur patienten bemöts på plats. Som exempel tar Ola Björgell ett pågående pilotprojekt i Skåne kallat ”likarättsrond”, där man går igenom avdelningarnas strukturer och processer tillsammans med medarbetarna.

– Hur ser det ut här, kan jag komma hit och känna mig välkommen oavsett om jag har till exempel en funktionsnedsättning? Möter jag några hinder på vägen? Är jag lika välkommen om jag omfattas av någon av de andra diskrimineringsgrunderna? Det blir ett praktiskt sätt att titta på den egna verksamheten, säger Ola Björgell. 

För att patientbemötandet inte ska riskera att stå tillbaka krävs det även att de kontinuerligt fortsätter att lyftas, i stort och smått. Det kan handla om att prata om det i tidningsartiklar, i poddar men också under kongresser och på arbetsplatsträffar. Då, säger Ola Björgell, blir det skillnad.

– Det är nog det som driver mig egentligen, att jag ser skillnaden. Om alla vi runt patienten behandlar denne som om det vore vår egen mor, far eller bästa vän så blir det en stor skillnad. Det smittar också av sig, det blir normbildande och mer självklart. Gott föder mer gott.

Läs också: ”Att prata med varandra blir som att patientsäkra etiken” 

Håkan Mogrens pris

Håkan Mogrens pris inom medicin är ett av två priser som årligen delas ut av Håkan Mogrens stiftelse. Det andra priset är inriktat på klassisk musik, och båda prisen delas ut för och till mänskligt välbefinnande. Medicinpriset om 250 000 kronor går till yrkesverksamma kliniker som lägger stor vikt vid empati och patientkontakt.

Stiftelsens donator och grundare är Håkan Mogren,1944–2021, svensk ingenjör och ledare inom näringslivet. Håkan Mogren var framför allt verksam inom livsmedels- och läkemedelsindustrin, bland annat som vd för Astra och senare styrelseledamot för Astra Zeneca. 2012 instiftade han Håkan Mogrens Stiftelse för att främja utvecklingen inom hans två starka intressen, musik och medicin.

Källa: Håkan Mogrens Stiftelse.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev