torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

”Prova på”-anställning nytt vapen mot läkarbrist i väst

Publicerad: 8 juni 2009, 11:09

”Prova på”-anställning nytt vapen mot läkarbrist i väst

Foto: Karin Engdahl (s).

Västra Götalandsregionen testar nya sätt att locka läkare till bristspecialiteter. Nu erbjuds färdiga AT- läkare en ”prova på”-period.


Västra Götalandsregionen har stor brist på specialistläkare inom bland annat allmänmedicin och psykiatri. För att locka nya förmågor görs nu ett försök där nylegitimerade läkare ska erbjudas tre- eller sexmånadersanställningar.

– Man kanske vill prova på att jobba inom en bristspecialitet men känner att man inte vill hoppa på ett ST-block. Då har vi sagt att vi kan finansiera det med centrala medel, säger Karin Engdahl (s), ordförande i Västra Götalandsregionens personalutskott.

Totalt skjuter personalutskottet till 1,5 miljoner kronor för 2009. Det räcker till att låta tio färdiga AT-läkare jobba inom en bristspecialitet under tre månader.

– Förhoppningsvis kommer de att känna att det här var jättespännande. Om mer än hälften väljer att gå vidare inom den specialiteten man har valt att prova på tycker jag att det är jättebra, säger Karin Engdahl.

Ambitionen är att försöket ska inledas redan till hösten. Om det slår väl ut finns möjlighet att skjuta till nya pengar i budgeten för nästa år.

De nya ”prova på”-anställningarna är en av flera åtgärder som Västra Götalandsregionen vidtar för att säkra det framtida behovet av läkare. En annan är att utöka antalet AT-platser från dagens 182 till 200 inför hösten 2010.

Ledamöterna i personalutskottet vill även införa en hårdare styrning av ST-utbildningen. Tanken är att minska sjukhusens handlingsfrihet och göra en tydligare satsning på områden där Västra Götalandsregionen kommer att behöver fler specialistläkare i framtiden.

– Vi måste bli duktigare på att göra en regiongemensam bedömning och peka med hela handen, säger Karin Engdahl.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev