Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Rekrytering av polska läkare blev stor succé

Publicerad: 5 september 2007, 08:28

390 nya läkare på sju år. Det är resultatet av Landstinget i Kalmars läns rekryterings­satsningar i Polen. Många har bytt arbetsgivare inom Sverige – men bara ett fåtal har valt att flytta hem till Polen igen.


Det har gått sju år sedan Landstinget i Kalmar län började värva polska läkare till de svenska landstingen. Genom rekryteringsbolaget Kalmena, som till hälften ägs av landstinget, har man hittills rekryterat drygt 360 läkare och 50 tandläkare. Ytterligare 30 läkare är på väg – de har just avslutat en sju månaders intensivkurs i svenska i Warszawa och beräknas landa i Kalmar, Jönköping och Östergötland under september.

– Ett tillskott på nästan 400 läkare till den svenska sjukvården måste man ju betrakta som ett lyckat resultat, säger Håkan Petersson, personal­direk­tör i Kalmar.

De flesta jobbar kvar

Ett tecken på att satsningarna har lyckats är att de flesta läkarna fortfarande jobbar kvar i Sverige.

Flera landsting har visser­ligen tappat polska läkare som valt att flytta till andra landsting efter att det första tre­åriga anställningskontraktet gått ut. Men enligt Håkan Petersson är det inte ens ett 20-tal av läkarna som flyttat tillbaka till Polen.

– Då har det framför allt handlat om familjesituationen och sociala omständigheter. Men visst, vi har haft ett par fall där kompetensen varit bristande eller där läkarna har haft svårt att acceptera den svenska sjukvårdskulturen, säger Håkan Petersson.

Redan nu räknar man med att under nästa år rekrytera ytterligare en kull med läkare från Polen.

Efterfrågan från landstingen är fortfarande stor, särskilt när det gäller allmän­läkare och psykiatrer. Och enligt Håkan Petersson finns det fortfarande många polska läkare som vill komma till Sverige och jobba. Trots att Kalmena under de senaste två åren har fått konkurrens av engelska, norska och danska rekryteringsföretag finns det fortfarande 500–600 läkare i Polen som anmält intresse för att komma till Sverige. Bakgrunden är att det fortfarande finns ett starkt missnöje med både löner och arbetsmiljö i den polska sjukvården.

– De som flyttar till Sverige gör det inte enbart för lönen utan för att man vill utvecklas också. De som bara vill ha en högre lön väljer att flytta till England, säger Håkan Petersson.

Inte bara lönen lockade

Iwo Os ingick i den första kullen läkare som rekryterades från Polen till Sverige år 2000. Det som lockade var delvis den svenska lönen – men omorganisationen av sjukvården i Polen spelade också in.

– Jag jobbade som invärtesmedicinare på ett sjukhus som skulle dra ned på antalet läkare. Samtidigt hade jag funderat på allmänmedicin och då passade jobbet i Sverige perfekt, säger Iwo Os som nu arbetar som allmän­läkare vid vårdcentralen Esplanaden i Västervik.

Eftersom Polen numera ingår i EU kan polska läkare få sin legitimation godkänd direkt av Socialstyrelsen. Men Iwo Os tror ändå att modellen med organiserad rekrytering och språkutbildning i hemlandet är bra för landsting som vill locka utländska läkare.

– På grund av språket hade en direktrekrytering aldrig fungerat. Språkutbildningen var välorganiserad och höll bra kvalitet – utan den hade det inte gått att arbeta som läkare. Dessutom fick vi hjälp med mer vardagliga problem som själva flytten och vad som gäller med till exempel skatter och försäkringar, säger Iwo Os.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News