Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Rosor till risat sjukhus

Publicerad: 26 maj 2015, 12:32

Psykiatrins hus vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: Bergslagsbild AB/Creative Commons, bilden är beskuren, http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/legalcode

I Sverige möttes Psykiatrins hus av både bojkott och protester. Nu prisas det i en internationell tävling.


När listan på världens arkitektoniskt mest imponerade sjukhusbyggnader nyligen publicerades av amerikanska Online Masters in Public Health hamnade Psykiatrins hus i Uppsala på en niondeplats av totalt 30 sjukhusbyggnader.

I motiveringen beskrivs byggnaden bland annat som iögonfallande med ljus och positiv miljö som uppmuntrar till spontan interaktion, skriver Akademiska sjukhuset i Uppsala i ett pressmeddelande.

Samma egenskaper som nu rosas har tidigare ristats av såväl läkare som patienter. 2013 bojkottades exempelvis invigningen av Psykiatrins hus av lokalavdelningen för Riksförbundet för social och mental hälsa.

– Det är kolossalformatet som upplevs som skrämmande. Det är mycket glas som ger insyn. RSMH har från början varit avogt inställd till det här storbygget. Nu när det är färdigt får vi acceptera det. Men vi vill inte hedra det med vår närvaro, sade föreningens ordförande Ingor Lind då till Sveriges Radio P4 Upplandsnytt.

Under planeringen av Psykiatrins hus var även Läkarförbundet kritiskt då det först fanns planer på att alla psykiater, inklusive chefer och professorer, skulle sättas i ett öppet kontorslandskap.

Relaterat material

Patientförening bojkottar nytt hus

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev