Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Saluschef fälld för insiderhandel

Publicerad: 16 maj 2006, 13:39

Carl-Viggo Östlund, vd i Salus Ansvar och styrelseordförande i Salus Ansvar Liv, har åkt fast för insiderhandel. - Jag gjorde en miss och be-klagar det som hände, säger han.


Det var den 22 september 2005, samma dag som Salus Ansvar AB hade aviserat att spararna i Salus Ansvar Liv ska flyttas över till SEB Trygg Liv, som Carl-Viggo Östlund köpte 17000 aktier i Salus Ansvar. Problemet var att bolaget skulle lämna en delårsrapport den 19 oktober, alltså inom 28 dagar.

Köpet bröt därmed mot reglerna för insiderhandel, som säger att personer med tillgång till kurspåverkande information inte får handla med aktier i bolaget inom perioden 30 dagar före att rapport lämnas. Carl-Viggo Östlund har nu ålagts av Finansinspektionen att betala nära 58000 kronor för att ha handlat med aktier under handelsförbud.  - Jag missade helt enkelt antalet dagar som var kvar till kvartalsrapporten. Dessutom infördes de nuvarande reglerna under 2005 och var därför relativt nya, säger han.  Är det inte rimligt att du som vd känner till regelverket?  - Absolut.

Förbudet för insiders att handla aktier inom 30 dagar före rapport infördes den 1 juli 2005. De ersatte en tidigare regel som innebar att personer med speciell insyn inte fick köpa och sälja aktier inom det aktuella bolaget inom tre månader. Enligt Mats Wilhelmsson, chef för marknadstillsyn vid Finansinspektionen, händer det sällan att börs-vd:ar åker fast för insiderhandel.   - Jag har inga siffror på det men det är ganska sällan som det händer. Den här lagstiftningen kom ju på plats ganska nyligen så det kan vara en förklaring, säger han.

Det aktuella köpet gjordes alltså samma dag som det stod klart att Salus Ansvar AB skulle göra sig av med sitt problemtyngda livbolag, där många läkare pensionssparar. Enligt Carl-Viggo Östlund innebar inte köpet att han spekulerade i en uppgång för aktien på basis av affären.  - Alla sådana här affärer är kurspåverkande. Inledningsvis föll aktien för att sedan stiga igen, säger han.   Carl-Viggo Östlund förklarar  i stället köpet som en del av en långsiktig strategi som innebär att han under 2005 ökade sitt innehav i Salus Ansvar. Han hade bland annat köpt ett antal aktier under våren men när förhandlingarna med SEB inleddes ansåg han sig sitta på kurspåverkande information och kunde inte handla förrän affären var klar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev