Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Sjukhus anmäler inte stickskador

Publicerad: 5 juni 2007, 09:25

Incidenter där sjukhuspersonal riskerar hiv-smitta efter skär- och stickskador rapporteras inte till Arbetsmiljöverket. Detta trots att lagen säger att varje misstänkt blodsmitta måste rapporteras.


Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har det vid Akademiska sjukhuset i Uppsala inträffat ett tiotal incidenter det senaste året där personal exponerats för risken att drabbas av hiv-smitta. Men under år 2006 har det till Arbetsmiljöverket inte inkommit en enda rapport om detta.

– Det innebär en jätterisk för personalen om man inte anmäler för då kan man inte heller åtgärda problem och risksituationer, säger Annika Wedin, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Akademiska sjukhuset, till Dagens Nyheter.

Göran Günther, verksamhetschef på infektionskliniken, känner till 4-5 stick- eller skärincidenter under 2006 där risk för hiv-smitta förelåg.

Vid minst ett fall sattes det till och med in bromsmedicinering för säkerhets skull.

Arbetsmiljöverket anser att händelser som denna skulle ha anmälts enligt arbetsmiljöförordningen.

– Jag har mycket svårt att se att ett fall där bromsmediciner satts in inte skulle anmälas till oss, säger Gunni Ekdahl, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverkets stockholmsdistrikt, till tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev