Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Sjukhus går samman om lex Maria

Publicerad: 21 oktober 2013, 13:40

Sommarens kollapser i journalsystemet Take Care har fått chefläkarna på flera sjukhus att gå samman om en lex Maria-anmälan.


Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Patientjournalsystemet Take Care drabbades av omfattande störningar vid tre tillfällen i juni i år.

Vid ett tillfälle, den 13 juni, drabbades enbart Karolinska  universitetssjukhuset av en så kallad nätverksstörning. Men vid de andra  två tillfällena inträffade driftstopp som drabbade alla vårdgivare som  nu finns representerade i lex Maria-anmälan: nämligen Danderyds sjukhus,  Södersjukhuset, S:t Eriks ögonsjukhus, Södertälje sjukhus, Karolinska  universitetssjukhuset, Stockholms sjukhem, SLSO, Aleris Healthcare samt  Region Gotland.

Den 3 juni låg hela nätet nere på Karolinska Huddinge och Solna.  Sedan förekom kraftiga störningar i exempelvis mejl, journalsystem,  röntgen och labb. Ambulanser fick styras bort från Solna och Huddinge i  en dryg timme, enligt lex Marian.

Vid ett driftstopp den 11 juni förlorades data som skrivits in i journaler och fick skrivas in igen manuellt.

Samtliga tre störningar har inneburit stor risk för allvarliga  vårdskador, skriver chefläkarna. Några medicinska incidenter vet de inte  om i nuläget men en kartläggning har inletts.

Flera åtgärder har dragits i gång för att förhindra att störningarna  återupprepas. Bland annat har landstinget tillsatt en analyskommission  ledd av Susanne Bayard, SLL:s IT-direktör.

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev