Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Sjukhus inför begränsningar för privatsurfande på jobbet

Publicerad: 23 januari 2008, 12:29

Sjukhus inför begränsningar för privatsurfande på jobbet

Allt fler landsting och sjukhus begränsar nu personalens möjligheter att använda internet. Populära sidor spärras och hur personalen surfar övervakas med speciella IT-verktyg.


Karolinska universitets­sjuk­huset i Stockholms läns landsting tänker spärra vissa hemsidor, så att personalen inte kommer åt dem från sjukhusets datorer. Sjuk­huset tänker också övervaka vilka sidor personalen går in på och hur länge de stannar på respektive sida.

Åtgärden är ett direkt resultat av en kartläggning som sjukhuset låtit göra. Under tre veckor i maj förra året följde IT-avdelningen hur all personal på Karolinska universitetssjukhuset i Solna surfade med ett speciellt IT-verktyg. Resultatet var nedslående.

– Aktiehandel, Blocket, Tradera, dagspress och så vidare. Dessutom handlade det i många fall om långa uppkopplingstider, vid något tillfälle nio timmar i sträck. Man häpnar, säger Roger Andrée, IT-ansvarig på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge.

Det förekom också att personalen laddade hem filmer över nätet.

– Det är väldigt allvarligt eftersom det belastar nätutrymmet. Huruvida någon porrsurfning har förekommit kan vi inte bekräfta eller dementera men man kan ju misstänka att även det förekommer, säger Roger Andrée.

Har köpt in ny utrustning
Enligt honom ser sjukhusledningen erfarenheterna från testet som ”allvarliga och alarmerande”.
Därför har sjukhuset nu köpt in ny utrustning, som gör det möjligt att bevaka hur personalen använder sjukhusets datorer.

– Websense är ett verktyg, ett IT-system som kan användas för att beskriva vilka sidor som personalen använder, när och hur länge man varit inloggad, säger Roger Andrée.

Det nya verktyget kan också användas för att spärra vissa sidor så att de inte kan nås från sjukhusets datorer – något sjukhuset också planerar att göra.

Även Landstinget i Kronoberg har dragit åt tumskruvarna.

– Vi har stängt tillgången till flera kommersiella sajter, säger Göran Hernell, IT-chef i Landstinget Kronoberg.

När landstinget undersökte saken visade det sig att de flesta använder nätet för privata ändamål. Av de hundra mest besökta webbplatserna på landstingets datorer hade de allra flesta inte med sjukvård att göra. I stället dominerades listan av Ikea, Hemnet, Aftonbladet, Blocket och så vidare. Först på 13:e plats kom den medicinska upp­slags­boken Fass.

– En viss begränsad privat användning är tillåten men givetvis ska man framför allt arbeta på sin arbetstid, säger Göran Hernell.

Utöver rent kommersiella sajter, som Blocket och Tradera, och olika film- och musiksajter har Landstinget Kronoberg även spärrat olika sociala nät­verks­sidor som Facebook, Lunarstorm och You­tube.

– De kan innehålla länkar som kan skada vårt nätverk, säger Göran Hernell.

Ser en viss fara
Bengt Falke, IT-chef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tror inte att det tillhör vanligheterna att landsting eller sjukhus blockerar hemsidor. Han ser också en viss fara med det.

– Alla sociala nätverkssidor är inte av ondo för arbetsgivaren. Det är bara en tidsfråga innan vi får anställda som är uppvuxna med sådana nätverk. Redan i dag finns det många som tycker att e-post är ett ganska förlegat sätt att kommunicera. De föredrar andra vägar, exempelvis chatt. Det måste arbetsgivaren förhålla sig till.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev