Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Sjuksköterskan Lina Watz slutade sjua i Paralympics

Publicerad: 1 september 2021, 15:00

Lina Watz simmade både ryggsim 100 meter och 400 meter fritt i Tokyo Paralympics. Arkivbild.

Foto: Karl Nilsson/Parasport Sverige

Första gången Lina Watz simmade i Paralympics hamnade hon på tionde plats. Fem år senare tar hon hem en sjunde plats och ett nytt personbästa, trots ett amputerat högerben.

Ämnen i artikeln:

Region Värmland

DM


Den 25-åriga sjuksköterskan från Hammarö, Värmland föddes med fibula aplasi, vilket innebär att hon saknar vadben i höger ben. Året efter Paralympics i Rio de Janeiro 2016 tog Lina Watz det svåra beslutet att amputera sitt ben. I måndags slog hon svenskt rekord i försöken i 100 meter ryggsim med 1.13,70 i Paralympics i Tokyo. Det höll inte hela vägen i finalen då hon hamnade på sjunde plats med 1.14,86. Amerikanskan Hanna Aspden tog guld med 1.09,22. 

På Instagram berättar Lina Watz att hon var nöjd över att tävla i final och över att ha slagit sitt personbästa. ”Tokyo, du var allt jag kunnat önska och lite till”, skriver hon.

Läs också: Sjuksköterskan Lina Watz svenskt simhopp i Paralympics 

Förutom 100 meters ryggsim tävlade Lina Watz några dagar innan i 400 meter frisim, men blev utslagen. Efter att ha varit långtidssjuk i covid-19 velade hon och hennes tränare om hon skulle ställa upp i 400 meter fritt. ”Med facit i hand var det nog att ta sig vatten över huvudet”, säger hon på Instagram.

Sophie Ankarcrona Martinez

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev