Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Personnytt

SSI kritiserar strålskydd i Landstinget Halland

Publicerad: 2 Juli 2007, 13:21

Det finns allvarliga brister i strålskyddet i Landstinget Halland. Det menar Statens Strålskyddsinstitut, SSI, som nu beslutat om ett föreläggande mot landstinget.


SSI har under våren gjort inspektioner av strålskyddet inom sjukvården i Landstinget Halland.
Myndigheten riktar nu kritik mot landstinget, främst för den svaga organisationen av strålskyddet.
Enligt SSI saknas rutiner för grundläggande delar av strålskyddet, som utbildning av personal, personalstrålskydd och kontroll av röntgenutrustning. Dessutom varierar kvaliteten på strålskyddsarbetet mycket mellan olika förvaltningsområden och kliniker.
– Det krävs att ett större ansvar tas för strålskyddet på politiker- och chefsnivå inom landstinget. Att man, som idag, måste förlita sig på enskilda anställdas engagemang är oacceptabelt, säger Mattias Sköld vid SSI i ett pressmeddelande.

I sitt föreläggande pekar SSI bland annat på att en nyanställd läkare i vissa fall kan få vänta två-tre år på utbildning om strålskydd. Myndigheten anser också att övarvakningen av stråldoser till personalens ögon och fingrar måste förbättras för att säkerställa att personalen inte drabbas av skador och att kontrollen av röntgenutrustning måste skärpas.

Landstinget Halland skriver i ett pressmeddelande att det omfattande förbättringsarbete som krävs delvis redan har påbörjats.
– Vi tar allvarligt på kritiken och kommer så snart som möjligt att åtgärda de brister som kommit fram vid inspektionen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Kierkegaard.
Landstinget Halland har nu sju månader på sig att åtgärda bristerna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev