Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Statssekreterare tar nya jobbet med gott humör

Publicerad: 12 januari 2006, 12:59

Kent Waltersson, nummer sex på Dagens Medicins maktlista, gick direkt från avhandlingsjobb på Linköpings universitet till arbetet som statssekreterare på socialdepartementet.


Kent Waltersson, ny statssekreterare på socialdepartementet sedan september förra året, tar genast en sjätte plats på Dagens Medicins maktlista. Inte dåligt för en person som aldrig arbetat direkt med sjukvård. För ett halvår sedan skvallrade inget om att han, en nästan färdig doktor i historia och bildningsnämndens ordförande (s) i Linköping, skulle bli en tung spelare i sjukvårdssektorn.

- Jag har jobbat kommunalpolitiskt i Linköping, suttit i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och i regionfullmäktige, så i den meningen har jag följt vård och omsorg. Men sakpolitiskt har jag inte arbetat med hälso- och sjukvårdsfrågor. Där får jag lita på mitt politiska omdöme, säger han.

Men när det gäller konkreta erfarenheter av sjukvården är Kent Waltersson ingen novis.

- Har man ungar har man ju ständig kontakt med primärvården.   Han utbrister i ett av ganska många stora skratt under intervjun.

Kent Waltersson funderade fram och tillbaka i flera omgångar innan han tackade ja till sitt nya jobb. Det är ett jätteansvar att arbeta med de allra mest centrala frågorna i Välfärdssverige. Och så fru och två barn på tre och fem år och pendling från Linköping.

Som skolminister rekryterade Ylva Johansson 1996 Kent Waltersson till en tjänst som politiskt sakkunnig. Efter en karriär inom det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU hade han egentligen tänkt bli gymnasielärare i samhällskunskap och historia. I stället blev det forskning i historia vid Linköpings universitet och en avhandling om bildningsidealen på den västgötska landsbygden mellan 1930-1960. Avhandlingen blev klar strax före tillträdet som statssekreterare i september 2005.

Statsminister Göran Persson brukade förr säga att kan man styra Katrineholm, kan man styra Sverige. Lite på samma sätt resonerar Kent Waltersson kring hur det är att komma in och vara "grön" chef för tjänstemän som kan mycket mer i sakfrågorna. Kent Walterssons "Katrineholm" är bildningsnämnden i Linköpings kommun.

- Att vara ordförande i en nämnd i en hyfsat stor kommun innebär också att arbeta i ledande ställning med tjänstemän. Jag har lärt mig det ganska bra under mina sju år som nämndordförande. Mycket handlar om att skapa ett bra arbetsklimat, säger han.

Vilken är den viktigaste sjukvårdsfrågan i dag?

- Tillgängligheten är viktig och kvalitetsfrågor är alltid viktiga. Därför måste vi öka möjligheterna att göra öppna jämförelser inom sjukvården.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

- Ja, det är väl som för journalister att man kommer in vid halv tio och sen dricker kaffe till elva innan man tar tre timmars lunch innan man går hem.  Stort skratt igen. När han har hämtat sig blir det mer specifikt.

Uppstigning 05.15. 6.40 tåget till Stockholm. Två timmars läsning av bland annat pm, tidningar, lagrådsremisser och utkast till propositioner. På kontoret vid kvart i nio. Möten om frågor som ska stämmas av, formuleringar som ska justeras och synkroniseras med andra departement fram till 17-17.30. Vanligen hem med 17.20-tåget. Hemma lite efter 19.  Nu ska han pröva att jobba hemifrån på fredagar för att hinna hämta och lämna på dagis en dag i veckan.

- Att vara statssekreterare är ett väldigt intensivt arbete, men främst på kontorstid. Man kan väl säga att det är en telefon-, mejl- och mötestung verksamhet.  Skratt igen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev