Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Strid om strumpor i Blekinge

Publicerad: 19 november 2008, 14:11

Strid om strumpor i Blekinge

Foto: Foto: Photos.com

60 anställda vid Blekingesjukhuset gör nu uppror för att få strumpor att klassas som arbetskläder. I dag får de använda sina egna privata strumpor, som tvättas hemma och kan vara ohygieniska.


Operationskläder byts dagligen, och enligt Landstinget Blekinges regler får de anställda inte tvätta kläderna hemma. Det gäller alla kläder utom strumporna.

– De är bortglömda. Kanske tror de att skorna täcker strumporna. Men i så fall skulle vi behöva gå i gummistövlar, säger Anna-Carin Gustafsson, operationssjuksköterska vid öron-, näs- och halskliniken på Blekingesjukhuset i Karlskrona, till Blekinge Läns Tidning.

Ofta smutsas strumporna ned med fostervatten, blod eller urin. Övriga kläder tvättas i tvätteri, men de egna strumporna tvättas hemma. Personalen anser att det inte är hygieniskt försvarbart, eftersom tvättmaskiner för hushåll inte kan garantera de temperaturer som krävs för att döda mikroorganismer.

Eftersom arbetspassen är långa, med mycket stillastående, önskar de anställda att de ska få stödstrumpor, som ska skickas till tvätteriet tillsammans med resten av arbetskläderna.

Personallandstingsrådet i Kalle Sandström (s) har uppvaktats av representanter från strumpupproret, och uppger till tidningen att frågan måste utredas.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev