Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Stridbar feminist lämnar sin post

Publicerad: 17 mars 2003, 11:55

Inger Mossberg lämnar ordförandeposten i Kvinnliga läkares förening, KLF. Missnöje med sin nuvarande arbetssituation vid Norrlands universitetssjukhus gör att hon också lämnar Sverige, för ett Sidauppdrag på Västbanken.


Inger Mossberg valdes till ordförande för KLF i april år 2000 och har i en mängd frågor tagit strid för ökad jämställdhet i läkarkåren. Hon har i flera fall varit öppet kritisk mot Läkarförbundets sätt att driva jämställdhetsfrågorna, bland annat har KLF under Inger Mossbergs ledning krävt att förbundet tillsätter en jämställdhetsansvarig samt tar fram könsuppdelad lönestatistik.   Förbundet har hittills sagt nej till en jämställdhetsansvarig med hänvisning till att genusperspektivet ska genomsyra allt arbete inom förbundet. När det gäller lönestatistiken är det numera Saco som ansvarar för den och där redovisas statistiken könsuppdelad.   - Där kan man säga att vi vunnit en halv seger fast det är ju främst tack vare Saco, säger Inger Mossberg.  Nöjd med medialt genomslag  Att ha bidragit till ett kreativt klimat i KLF:s styrelse och moderniserat föreningstidningen Karolina ser hon som sina främsta interna insatser.   - Men hela styrelsen har arbetat hårt och därför har vi bland annat kunnat göra en rikstäckande lönekartläggning och agera kraftfullt i prefektdebatten på KI under 1999 och 2000, säger Inger Mossberg.  - Utåt är det nog att jag blivit ett massmedialt ansikte för KLF genom att skriva debattartiklar och på andra sätt delta i debatten.

Vad är du mest missnöjd med?

- Att vi egentligen inte kan bokföra någon seger. Att vi inte har lyckats förändra Läkarförbundets politik. Fast samtidigt har vi fått upp genusfrågorna på dagordningen. Man skulle kunna säga att vi har gjort förändringen möjlig men inte uppnått den.   Missnöjd med arbetssituationen  Inger Mossberg har fått ett uppdrag på minst ett halvår som läkare för Sida i Hebron på Västbanken. Det innebär att hon kommer att vara tjänstledig från sitt arbete som plastikkirurg vid Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå och därmed inte anser sig kunna sitta kvar som ordförande.   Inger Mossberg avgick som verksamhetschef för hand- och plastikkirurgiska klinikerna vid Nus i december 2001. En av orsakerna till att hon lämnar Sverige är missnöje med sin arbetssituation.    - Jag har inte kunnat styra vilken sorts kirurgi jag ska arbeta med. Jag har känt mig understimulerad och haft tråkigt på jobbet, säger hon.  - Tyvärr fungerar det så när man når en viss nivå och blir ett hot mot männen. Då finns det två alternativ, antingen får man acceptera att bli marginaliserad eller så blir man förr eller senare utmanövrerad. Jag väljer att ta "time-out".  Enligt Christina Berntsson, ordförande i KLF:s valberedning, kommer denna att föreslå Ingela Heimann, verksamhetschef vid psykiatriska kliniken, Kungälvs sjukhus, till ny ordförande i KLF.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev