Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Svensk rockdebatt även i USA

Publicerad: 27 juli 2009, 14:05

Svensk rockdebatt även i USA

Foto: Foto: Photos.com

Debatten om läkarrockens framtid har nått USA. Nu ska plaggets roll som smittkälla utredas.


Frågan om läkarrockarnas roll togs upp vid American Medical Associations årsmöte i juni. Organisationen beslutade att tillsätta en utredning om vilken roll plagget spelar för bakteriespridningen inom sjukvården. Tanken är att slutsatserna ska presenteras under nästa år.

Inom läkarkåren i USA är debatten om plaggets vara eller icke vara redan i full gång.

– Rocken är en del av vad som definierar mig, och jag fungerar inte utan den. När patienter delar förtroligheter med dig och du undersöker dem på sätt som ingen annan gör bör du se ut som en läkare. Inte som en kille som jobbar på Starbuck’s, säger Richard Cohen, medicinprofessor och läkare på New York Prebyterian Hospital, till New York Times.

Andra menar att plagget har spelat ut sin roll. När läkarna i USA började använda vit rock för ett drygt sekel sedan var det för att ge ett seriöst intryck och distansera sig från oseriösa aktörer inom sjukvården.

I dag är det inte längre självklart att plagget bidrar till att skapa förtroende, enligt läkaren och författaren Guenter Risse.

– Under de senaste 20 åren har det blivit en trend att ta av sig rocken. Den kan upplevas som hotande. Nu när medicinen har blivit automatiserad och opersonlig känner en del doktorer att det går lättare att etablera kontakt i sina vanliga kläder, säger han till New York Times.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev