Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Ta chansen att tjäna extra i sommar

Publicerad: 20 juni 2007, 11:41

Sommaren är här och för många också semestern. Men alla är inte lediga på sommaren – och även för den som tänkt ligga i hängmattan kan det finnas sätt att dra in
extrapengar i sommartid. Dagens Medicin har tipsen.


Möjligheten att tjäna lite mer på sommaren är ganska stor för den som jobbar inom vården och befinner sig i rätt landsting. På flera håll runt om i landet erbjuder sjukvårdshuvudmännen en extraersättning till personal som ställer upp och arbetar några veckor extra under den ordinarie semesterperioden från juni till och med augusti.

Kravet är att det ska vara på arbets­givarens begäran – det går inte att få extra­pengar om man flyttar sin semester och arbetar i en verksamhet där sommarschemat redan går ihop.

En rundringning som Dagens Medicin har gjort visar också att taxan för att flytta en vecka eller två är sig ganska lik bland de landsting som erbjuder en sådan möjlighet. 4 000–5 000 kronor per flyttad vecka i extraersättning är det normala.

I Gävleborg har man sedan flera år haft en ”sommarmorot”.

– Om man tar ut högst två semesterveckor på sommaren så får man 10 000 kronor extra, säger Margareta Petrusson, personaldirektör på Landstinget Gävleborg.

I Norrbottens läns landsting erbjuds den personal som flyttar sin semester utanför semesterperioden 4 000 kronor om de flyttar en vecka, 9 000 kronor om de flyttar två, 15 000 kronor om de flyttar tre och 20 000 kronor om de flyttar alla fyra veckorna.

– Det här har använts, men inte så mycket. Vi använder det när det krisar till sig, säger Ingrid Stridfeldt, personalchef i Norrbottens läns landsting.

I Västerbottens läns landsting kan barnmorskor i Skellefteå och Lycksele som flyttar sin semester totalt få upp till 50 000 kronor extra, som Dagens Medicin berättade om i nr 21/07.

Även flera andra landsting, bland andra Värmland, Östergötland, Stockholm och Uppsala, erbjuder någon form av extraersättning för personal som flyttar sin semester när det inte går att få ihop semesterschemat.

Men sommaren innebär även möjligheten att arbeta i andra delar av landet än den egna. För bemanningsföretagen är det högsäsong.

– Nu finns det fler uppdrag än någon­sin tidigare, säger Anna-Lena Nilsson, kund- och rekryteringsansvarig på bemanningsföretaget Rent-a-doctor.

Och även för den som arbetar som inhyrd personal finns extra pengar att tjäna på sommaren.

– Om läkarna arbetar under sommaren, från mitten av juni till mitten av augusti då det är svårast att få folk, så får de 1 000 kronor i veckan extra, säger Anna-Lena Nilsson.

På företaget Resurs Care konstaterar Marie Öhrstedt att extralön under sommaren ofta är en förhandlingsfråga.

– Men sjuksköterskor har en bonus, de får 5 000 kronor extra om de arbetar hela säsongen och det är vi som betalar, säger hon.

Alla som jobbar på sommaren får också en sommarpresent.

Lusten att sommarjobba inom vården i de delar av Sverige som lockar många turister är dock inte så stor. På Gotland har Barbro Hejdström Nilsson, personalchef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, fått lösa sommarpusslet med inhyrd personal.

– Det lockar nog att vara på Gotland, men det lockar inte att jobba samtidigt, säger hon.

För den som har en fast anställning kan sommarjobb vara en möjlighet att tjäna lite extra. Men för den som studerar är det i regel nödvändigt att arbeta åtminstone delar av sommaren.

Johanna Pallin, läkarstudent i Uppsala och ordförande i Medicine studerandes förbund, arbetar själv på en blodcentral i sommar.

– Det är väldigt trevligt – det är en akut verksamhet och man arbetar med friskare människor än normalt inom sjukvården, säger hon.

Lönen för ett vikariat på blodcentral varierar, men kan ligga mellan 17 000 och 17 500 kronor.

Ett vanligt sommarjobb för läkar- och sjuksköterskestudenter är att vikariera som undersköterska. För läkarstudenterna finns också möjlighet att arbeta som läkarassistent. Lönen för en sådan typ av jobb är minst 17 100 kronor i månaden.

Lite mer ovanliga jobb för studerande i vårdyrken kan vara att arbeta på kollo för handikappade eller att gå i sommarforskarskola.

Men Johanna Pallins bästa sommarjobbstips är att arbeta med något som inte har med vård att göra, gärna ett service­yrke som servitör eller liknande. Bra träning för en läkare, menar hon.

– Jag tror att vi tjänar på att bli lite mer serviceinriktade.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev