Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Teknik på intensiven - både hjälp och problem

Publicerad: 8 juni 2007, 12:31

Attityder, erfarenhet och utbildning är avgörande för hur sjukvårdspersonal inom intensivvården ser på den medicintekniska utrustningen.


En avhandling från Sahlgrenska akademin har studerat hur den högteknologiska utrustningen påverkar personalens arbete och hur de anställda ser på den.

Även om apparaturen är avgörande för att ge en god vård kan den ställa till förtret, enligt sjuksköterskan Ann-Charlott Wikström som gjort studien.

När en undersköterska får problem med utrustningen vänder hon sig i första hand till sina undersköterskekollegor, sjuksköterskorna talar med varandra och läkarna löser problemen sinsemellan. Först när den egna personalgruppen inte lyckats lösa ett medicintekniskt problem vänder den sig till en yrkesgrupp högre upp i hierarkin.

Den kunskap som krävs för att upptäcka problem med tekniken är knuten till det sammanhang och den miljö som personalen befinner sig i, enligt studien.

– Apparaterna producerar hela tiden information som människor måste tolka. Siffrorna och figurerna på displayen betyder också olika saker beroende på vem som ser dem. Det handlar om erfarenhet av intensivvård och utbildning, säger Ann- Charlott Wikström.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev