Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Tre med koppling till vården bland årets sommarpratare

Publicerad: 10 juni 2021, 12:24

Årets sommarprat kommer att handla om mycket – men inte särskilt mycket om medicinsk forskning eller sjukvård.

Foto: Getty Images

Under torsdagen presenterade Sveriges Radio årets sommarvärdar. Tre av dem har kopplingar till medicin och sjukvård.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitetI korthet

Den 4 juli pratar Mikael Dolsten, läkare och forskningschef på Pfizer, som lett framtagandet av ett vaccin mot covid-19. Mikael Dolsten har tidigare arbetat som rådgivare åt Obama-administrationen.

– Jag ska berätta om mina personliga upplevelser av pandemin och hur ett möte med Trump i Vita huset inspirerade mig till ett historiskt maratonarbete som i dag lett fram till hundratals miljoner vaccinerade mot covid. Och så klart – hur en kille från Halmstad blev ansvarig forskare på ett av världens största läkemedelsbolag, säger han till Sveriges Radio. 

Läs också: Psykiater blir ny programledare för Radiopsykologen 

Den 2 augusti är det dags för Ingmar Skoog, överläkare och professor i psykiatri samt föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. 

Under pandemin har Ingmar Skoog kritiserat politikers och myndigheters dåliga kunskaper om äldre människor. 

– Jag ska berätta om pandemiåret när den välvilliga ålderismen dominerade, men då också fyraåringar flyttade in på äldreboende. Jag ska prata om att 70 faktiskt är det nya 20, varför 67-åringar är de bästa bilförarna och att födelseår är viktigare än ålder i livets lotteri, säger han till Sveriges Radio. 

Den 17 augusti pratar Ullakarin Nyberg, överläkare, psykiater, suicidforskare och från i höst också programledare i Sveriges Radio.

– Mitt Sommar kommer att handla om varför vissa gråter bara de ser mig, hur glädje och sorg löper parallella spår i mitt liv och hur mycket man kan förändra, bara genom att lyssna. Och hur det kändes att plötsligt byta sida och bli patient.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev