Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Tusentals vårdjobb försvinner

Publicerad: 10 december 2008, 15:13

Tusentals vårdjobb försvinner

Mer än 3 000 heltidstjänster kommer att sparas bort i landstingen under de närmaste åren. Det visar en färsk kartläggning.


Dagens Medicin har rapporterat om planerade personalneddragningar i landstingen vid ett stort antal tillfällen under de senaste månaderna. Nu har Nyheterna på TV 4 gjort en sammanställning över situationen.

Den visar att mer än 3 000 heltidstjänster kommer att försvinna under de närmaste åren.

Enbart i Västra Götalandsregionen väntas 1 000 jobb försvinna. Landstinget i Värmland sparar in 500 tjänster, Landstinget Sörmland 450 och Landstinget Blekinge 400.

Endast 5 av 21 landsting har svarat att de inte förbereder några personalneddragningar alls. Det gäller Landstinget i Jönköpings län, Landstinget Västernorrland, Landstinget Västmanland och Västerbottens läns landsting.

Landstinget Halland uppgav också att det inte blir några neddragningar när TV 4 frågade, men det var inte hela sanningen. Så sent som i går beslutade styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad att omkring 75 tjänster ska sparas bort.

Stockholms läns landsting har svarat att det sannolikt blir neddragningar, men kan inte ange någon siffra. Samma sak gäller för Region Skåne. Därför blir det totala antalet tjänster som försvinner sannolikt betydligt större än 3 000.

Relaterat material

Mörk prognos för landstingen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev