Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Utlandsresa belöning för läkare som valde frikostigt landsting

Publicerad: 1 mars 2005, 12:25

Landstinget Blekinge är generöst med att finansiera externa kurser för AT-läkare. Det var en anledning till att Jonas Andersson sökte sig dit. Han har nyligen gått en kurs i global hälsa som avslutades med ett besök i Uganda.


Landstinget Blekinge lockar AT-läkare med erbjudanden om i princip obegränsad finansiering av externa kurser. Under förutsättning att verksamheten tillåter ledighet. Det låter som ett mycket generöst erbjudande i en tid då många landsting sparar, men enligt Christer Johansson, förhandlingssekreterare vid Landstinget Blekinge, har utbildningskostnaderna inte skenat iväg, utan ligger på samma nivå som i andra landsting.

- Om det finns en fastställd pott så försöker AT-läkarna använda upp den. Men jag tycker det är bättre att låta de som verkligen vill förkovra sig gå kurser. Rent ekonomiskt så blir det inte dyrare för arbetsgivaren. Det är ganska självreglerande med tanke på att det inte går att vara borta hur mycket som helst från verksamheten, säger han.

Och att blivande AT-läkare lägger stor vikt på möjligheter till extern utbildning är något som Christer Johansson har noterat.

- Det är helt klart en fördel vid rekrytering. När vi har varit ute och presenterat landstinget så har vi märkt av ett stort intresse för just det här, säger han.

För Jonas Andersson, AT-läkare på infektionskliniken vid Blekingesjukhuset i Karlskrona, var goda utbildningsmöjligheter en bidragande orsak till att han sökte sig till Landstinget Blekinge. Han har bland annat gått en kurs i akut omhändertagande för AT-läkare vid Södersjukhuset i Stockholm och nyligen gick han även en kurs i global hälsa, som avslutades med ett studiebesök på två veckor i Uganda.

Jonas Andersson konstaterar att resan medfört en djupare förståelse för hur stora skillnaderna är när det gäller förutsättningar för att bedriva sjukvård. Större delen av tiden i Uganda vistades han på ett sjukhus i universitetsstaden Mbarara, men han besökte även mindre hälsostationer i landet. En av dessa hälsostationer hade ett upptagningsområde på 150 000 invånare, men var bara bemannad med en enda läkare.

- Det är ett lika stort upptagningsområde som hela Blekinge. Så förutsättningarna var helt annorlunda, men jag blev imponerad av hur väl man ändå lyckades. För trots begränsade resurser så lyckades man ändå vaccinera barn, ta hand om gravida kvinnor och förlossningar, behandla malaria, hiv och aids, säger han.

I Uganda är hiv en utbredd sjukdom men alla kan inte erbjudas behandling. Jonas Andersson berättar att vårdpersonalen var tvungen att rangordna patienterna, exempelvis prioriterades ensamstående änkor med ansvar för många barn. Och det var en skakande upplevelse att se att alla inte kunde få vård.

- Som svensk läkare är man van att alltid kunna erbjuda den bästa vården till alla. Men där är man tvungen att göra svåra val om behandling eller inte. Det var naturligtvis jättesvårt att se de valen, säger Jonas Andersson.

Han tycker att det är viktigt att blivande AT-läkare väger in möjligheterna till utbildning när det är dags att välja placering. För honom var besöket i Uganda mycket givande.

- Det har ökat mitt intresse för att jobba i utvecklingsländer eftersom behovet är så enormt stort, säger han.

Jessica Nordin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev