Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Vården missar hiv-fall

Publicerad: 26 maj 2008, 08:53

Många av dem som förra året fick diagnosen hiv hade varit infekterade relativt länge utan att det upptäckts. Detta trots att många hade varit i kontakt med sjukvården och hade typiska symtom på hiv.


Förra året fick 541 personer i Sverige diagnosen hiv. Det är den högsta siffran sedan 1986. Nu har läkarna vid infektionsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge studerat de cirka 100 nydiagnostiserade som behandlats vid avdelningen, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi blev klara förra veckan och resultaten förvånade oss. Ett stort antal av de nyupptäckta fallen måste ha varit infekterade under relativt lång tid utan att det upptäckts till exempel i sjukvården och utan att de blivit hiv-testade, säger professor Anders Sönnerborg till tidningen.

Var fjärde av de nydiagnostiserade hade redan utvecklat aids.

Enligt Anders Blaxhult, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskyddsinstitutet, handlar sen diagnos inte bara om att människor undviker att hiv-testa sig på grund av skamkänslor eller förnekande.

– Vi har inga siffror på det, men nästan varenda en av de personer som upptäcks sent i infektionsprocessen har varit i kontakt med sjukvården. De har ofta egentligen typiska symtom på hiv som till exempel långdragna infektioner och neurologiska symtom utan att sjukvården reagerat eller kopplat problemen till hiv-aids. Det tyder på allvarliga brister i sjukvårdspersonalens kunskaper och medvetenhet om hiv, säger han till Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev