Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Personnytt

Vården testar anonyma namnbrickor

Publicerad: 28 Mars 2018, 06:44

Foto: Thinkstock

Nu prövar Stockholms läns landsting att införa anonyma namnskyltar på Danderyds sjukhus.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingDanderyds sjukhus

Antalet vårdanställda som hotas eller utsätts för våld ökar. I Stockholms läns landsting uppger var tionde vårdanställd att de har upplevt hot och/eller våld i sitt arbete, skriver Mitt i.

Redan nu är det många på länets akutmottagningar som tejpar över sitt efternamn, på Danderyd införs anonyma namnskyltar på prov.

- Vi snabbutreder frågan och inför det på prov här under våren. Förnamn och titel ska vara kvar på namnbrickan, men sedan kan man ha ett identifieringsnummer, som polisen har, säger personallandstingsrådet Peter Carpelan till Mitt i.

Enligt landstingets medarbetarundersökning är det 3 000 anställda som har blivit utsatta för våld eller hot — en ökning jämfört med tidigare undersökningar, enligt landstinget. Merparten av hoten och våldsattackerna kommer från patienter, från anhöriga eller sällskap till patienter som är missnöjda.

Förutom anonyma namnbrickor finns också andra förslag, som att vakterna ska bära kroppskameror och att akutsjukhusen utrustas med larmbågar, något som dock kräver förändringar i lagstiftningen. Redan nu eskorteras personal som jobbar kväll till personalparkeringen av sjukhusets vakter.

Relaterat material

Kroppskameror ska stoppa våld på akuten

Vården testar anonyma namnbrickor

LARS BRANDELIUS/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev