Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Vårdpersonal viktig vid evakuering utomlands

Publicerad: 8 maj 2008, 10:26

När stora evakueringsinsatser av svenska medborgare genomförs är det viktigt att vårdpersonal finns med under hela processen.


Det konstaterar Socialstyrelsen i en utvärdering av händelserna under Libanonkriget sommaren 2006.

Det var den 12 juli 2006 som den våldsamma konflikten mellan organisationen Hizbollah i Libanon och staten Israel bröt ut. Under 34 dygn pågick ett fullskaligt krig och mellan den 16 juli och den 16 augusti evakuerades mer än 8 400 personer från Libanon till Sverige. Insatsen var den största organiserade evakueringsoperation som Sverige hittills genomfört.

I dag publicerar Socialstyrelsen en utvärdering över hur insatsen fungerade, och sjukvården får över lag ett gott betyg.

Bland de slutsatser som myndigheten drar från utvärderingen konstateras att sjukvårdspersonal alltid bör vara med vid insatser i utlandet, även om de medicinska problemen inte förväntas vara stora.

Sjukvårdspersonalens närvaro upplevs som en trygghetsfaktor av såväl övrig personal som av de drabbade som ska undsättas.

Det är även viktigt att det vid flygevakuering, som det i många fall handlade om under Libanonkriget, finns flygmedicinskt utbildad personal med.

Läs hela rapporten på Socialstyrelsens hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev