torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

1,5 miljarder extra till regionerna

Publicerad: 20 januari 2020, 10:35

Foto: Getty Images

Kommuner och regioner får fem extra miljarder i år, efter en överenskommelse mellan regeringen, C och L.

Ämnen i artikeln:

SKR

Redan nu får kommuner och regioner löfte om extra satsningar för 2020.

– Det är lämpligt att ge kommuner och regioner besked redan nu så att de har möjlighet att planera sin verksamhet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

1,5 av de 5 miljarderna ska gå till regionerna, något finansministern uppger är ett väl avvägt belopp. Karolina Skog, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet, tror att extratillskottet kan komma att påverka de varsel som lagts. Hur de extra miljarderna ska finansieras ska regeringen återkomma till.

Regeringen och samarbetspartierna har pressats av oppositionen att komma med ett snabbt besked om att kommuner och regioner ska få extra pengar.

I förra veckan meddelade V-ledaren Jonas Sjöstedt att han inleder förhandlingar med M och KD i syfte att komma överens om mer pengar till välfärden via ett initiativ i riksdagen.

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, säger att det som utlovats inte är tillräckligt.

- Vi anser att vi har ett ansvar att hindra varenda neddragning som går, säger hon under en pressträff, angående förhandlingarna om mer pengar till välfärden.

- Vi kommer att fortsätta våra förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Och Moderaterna tänker fortsätta att förhandla med Vänsterpartiet om mer pengar till kommunerna.

- Vi ser fortfarande ett behov av pengarna här och nu. Det behovet kvarstår. Därför kommer vi att fortsätta att förhandla med Vänsterpartiet, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

M har krävt tre extra miljarder till välfärden, vilket har fått stöd av SD, KD kräver 6,7 miljarder och V minst tio miljarder kronor. Förutom att partierna har olika syn på hur mycket pengar som behövs, är de oense om hur extratillskottet ska finansieras.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, välkomnar beskedet om ytterligare fem miljarder kronor. Det viktiga är att bidragen är generella och inte riktade till särskilda satsningar då behoven i olika kommuner och regioner ser olika ut, anser Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

– Sedan måste man komplettera med att gå igenom de riktade bidrag som redan finns och se vilka som kan göras generella. Det finns många riktade satsningar inom vård och skola till exempel. Det är inte alla kommuner och regioner som har exakt samma behov. Därför skulle pengarna göra mer nytta om de delades ut generellt i stället, säger Annika Wallenskog.

Men enligt henne handlar behoven inte bara om pengar. En fungerande kompetensförsörjning är en viktig nyckel för fungerade kommuner och regioner.

– Vi kommer att få svårt att hitta personal och där gäller det att man börjar kunna ställa om arbetet och får stöd och hjälp med omställningsarbetet, säger Annika Wallenskog.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev