Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

112-utredning försenas

Publicerad: 18 augusti 2016, 07:18

Stefan Carlsson.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Utredningen om en samordnad alarmeringstjänst försenas. Utredaren Stefan Carlsson har varit sjukskriven och arbetet har ännu inte fått fart.


I november i fjol presenterades direktiven för ytterligare en utredning om alarmeringsverksamheten; 112 – för en sammanhållen alarmeringstjänst.

De tidigare utredningar som gjorts på området fick bakläxa av regeringen som vill ha bättre underlag inför ett beslut om organisationsform och olika tekniska lösningar.

I februari utsågs landshövdingen i Kalmar län, Stefan Carlsson, till utredare. I juli avgick han dock som landshövding och har därefter varit sjukskriven.

– Vi har inte kommit så långt och inte träffats på länge. Så vi har begärt förlängd tid med utredningen, berättade huvudsekreterare Hanna André när hon deltog i en konferens om ambulanssjukvården i Linköping på onsdagen.

Utredarna, som skulle varit klara i vår, vill nu ha tid på sig till sista oktober 2017.

Enligt Hanna André sitter Stefan Carlsson kvar som utredare.

Till sin hjälp ska utredningen ha en expertgrupp, men denna är ännu inte tillsatt.

Utredningens förslag är något som flera landsting vill ha besked om. Så länge det är oklart hur tvingande en sammanhållen larmfunktion kan tänkas bli, och hur den i så fall ska organiseras, avvaktar de med beslut om, och i så fall hur, de ska omorganisera den framtida prehospitala sjukvården.

Relaterat material

Stefan Carlsson avgår som landshövding

Stefan Carlsson köpte telefonsex för skattepengar

Stefan Carlsson sjukskriven – ska sluta dricka

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev