Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

2,2 miljarder till äldreomsorgslyft

Publicerad: 12 maj 2020, 06:17

Foto: Mostphotos

UPPDATERAD Regeringen, C och L satsar 2,2 miljarder kronor på ett så kallat äldreomsorgslyft. Med satsningen vill man förbättra personalförsörjningen och göra det mer attraktivt att söka jobb inom äldreomsorgen.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenSKR

Med satsningen vill man förbättra personalförsörjningen och göra det mer attraktivt att söka jobb inom äldreomsorgen.

Åtgärden innebär att anställda inom äldreomsorgen ska erbjudas betald utbildning på arbetstid. Det möjliggör fler fasta anställningar.

– Det kommer att innebära att 10 000 fler undersköterskor och vårdbiträden kan kompetensutvecklas, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, på en pressträff med finansminister Magdalena Andersson (S), finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna.

Det blir också en möjlighet för arbetsgivare att växla upp deltidsarbete till heltidsarbete, säger Emil Källström.

Staten kommer att finansiera kostnaden för den tid den anställde är frånvarande på grund av studier. Satsningen omfattar 2,2 miljarder kronor under 2020 och 2021, och ligger i linje med det som presenterats av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Kommunal där de bedömde att 10 000 personer skulle kunna omfattas, enligt de fyra partierna.

För att säkerställa att det finns tillräckligt många utbildningsplatser skjuter regeringen också till medel för att 10 000 personer kan utbildas inom vård och omsorg inom regionalt yrkesvux under det fjärde kvartalet 2020 om de studerar på halvtid.

Utöver det ska folkhögskolans yrkesutbildningar byggas ut med runt 1 000 nya halvårsplatser redan 2020, även de platserna blir med tyngdpunkt på vård och omsorg. Staten föreslås stå för hela kostnaden för utbyggnaden av de platserna, utan regional medfinansiering.

SKR har oroats för att inte få full täckning för extrakostnader i vård och omsorg. Regeringen vill nu räta ut de frågetecknen.

– Vården ska ha de resurser man behöver för att bekämpa pandemin och ge sjukvård till dem som behöver, säger Per Bolund.

– Pengar ska inte behöva vara ett hinder.

Hittills har tre miljarder kronor avsatts till kommuner och regioner för dessa extrakostnader med anledning av pandemin.

Nu tillförs ytterligare två miljarder till totalt fem miljarder kronor.

– Behöver resurserna ökas på, så gör vi det, säger Magdalena Andersson och betonar att fem miljarder inte är ett tak.

Regeringen och samarbetspartierna ändrar också i den förordning som reglerat de extraordinära kostnaderna, och som har orsakat förvirring och oro bland kommuner och regioner.

Socialstyrelsen ska till exempel inte längre prioritera bland ansökningar, pengarna kan ansökas redan tidigt i höst och kostnader kan ersättas retroaktivt från februari.

– Där har de haft relevanta synpunkter, säger Magdalena Andersson om flera av klagomålen från SKR.

Totalt har nu regeringen presenterat olika krispaket för totalt 190 miljarder kronor, enligt finansministern.

Relaterat material

Gigantisk vårdskuld väntar regionerna

SKR: Åtta miljarder för att säkra välfärden

TT

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenSKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev