Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

20 000 vill rädda Sollefteå akutsjukhus

Publicerad: 19 november 2015, 15:10

Foto: Landstinget Västernorrland

På Landstinget Västernorrlands fullmäktige lämnades en insamling med fler än 20 000 namn för att rädda Sollefteå sjukhus över till ordföranden.


Ämnen i artikeln:

Landstinget VästernorrlandSollefteå sjukhus

Landstinget Västernorrland befinner sig i en ekonomisk kris och ett förslag är att lägga ned delar av Sollefteå sjukhus, vilket skulle innebära att det inte längre blir ett akutsjukhus.

Men många vill ha kvar sjukhuset som det är och på onsdagens fullmäktige lämnades en namninsamling med fler än 20 000 underskrifter över till fullmäktiges ordförande Hans Stenberg (S), skriver Tidningen Ångermanland. Runt 14 000 namn ska ha samlats in på papper och ytterligare nästan 7 000 på nätet.

Enligt tidningen tog Hans Stenberg emot namninsamlingen med att säga att det är bra att de gör sin röst hörd. Men det är inte landstingsfullmäktige som beslutar om nedläggningen blir av.

På landstingsfullmäktige beslutades också den tidigare föreslagna skattehöjningen på 60 öre, skriver Tidningen Ångermanland. Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiet kom överens om nivån på skattehöjningen. Alliansen var däremot inte överens och ville däremot höja skatten mellan 50 och 80 öre.

Skattehöjningen beräknas ge landstinget ytterligare 300 miljoner kronor under nästa år. I det budgetpaket som antogs ingår även en höjning av patientavgiften på akuten med hundra kronor till 400 kronor från och med årsskiftet.

Relaterat material

Sollefteå ämne för riksdagsdebatt

Västernorrland riskerar ortopedflykt

Västernorrland lär av bakläxan

Landstingstopp tvingas gå

Här är Västernorrlands sparplan

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev