Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

2016 börjar regeringens resa mot jämlik hälsa

Publicerad: 30 december 2015, 10:48

Gabriel Wikström (S), sjukvårdsminister.

På en generation vill regeringen utplåna de skillnader i hälsa som finns mellan olika grupper i samhället. Ett första steg tas nu efter nyår, då receptbelagda läkemedel blir gratis för alla barn.


Förändringen träder i kraft den 1 januari nästa år. Enligt regeringen är syftet att ”möjliggöra vård på lika villkor för barn och utjämna hälsoskillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper”.

Reformen omfattar även asylsökande barn och barn som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.

– I första hand handlar det om en praktisk verklighet. Fattiga familjer ska inte behöva välja mellan mediciner och mat. Sedan är det också en viktig princip, att villkoren för alla barn är desamma, oavsett om du är fattig eller rik, säger folkhälso- och sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S).

Reformen beräknas kosta 400 miljoner kronor varje år. Men det är det värt, tycker Wikström.

– Om detta förbättrar hälsan och leder till minskad stigmatisering, då är det en billig penning, säger han.

Åtgärden kan ses som en del av ett större samhällsprojekt som syftar till att utjämna hälsoskillnaderna ”på en generation”.

– Trots att vi lever i ett mycket välmående land finns stora klyftor. Exempelvis skiljer det i dag fem år i förväntad medellivslängd mellan hög- och lågutbildade kvinnor. Det vill vi göra något åt.

Men att enbart förbättra vården eller göra läkemedel gratis räcker inte, anser Wikström.

– Det kommer aldrig fungera om vi fortsätter att röka, dricka och inte röra på oss – för att sen låta sjukvården sopa upp resterna. Det går inte. I stället måste vi ha ett helhetsgrepp om hälsan som involverar många fler aktörer än bara sjukvården.

En viktig inspiration har varit WHO-rapporten ”Closing the gaps in a generation” från 2008 där det tydligt framgår att det är möjligt att utjämna hälsoskillnaderna, även i rika länder som Sverige.

– Det är inte bara regeringen som tagit fasta på detta. I flera kommuner och landsting ställer man nu invånarnas hälsa i fokus på ett helt annat sätt än tidigare. I Malmö, till exempel, ställer man om hela förvaltningen med en jämlik hälsa som mål. I Region Örebro pågår ett liknande arbete och i Botkyrka kommun samarbetar man för att stänga ohälsoklyftorna. Jag skulle vilja kalla det för en smygande revolution.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev