Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

3R ska rensa upp i it-systemens ”zombiekyrkogård”

Publicerad: 26 november 2015, 10:13

Daniel Forslund (L), ordförande i 3R:s politiska styrgrupp, beskriver projektets uppdrag som en ”zombiekrigares”.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingRegion SkåneVästra Götalandsregionen

Daniel Forslund, som även är innovationslandstingsråd i Stockholms läns landsting, inledde It i vården-dagen med att konstatera att de flesta av dagens journalsystem faktiskt skapades före internet.

Samarbetet om framtidens vårdinformationsmiljö 3R, där landets tre största regioner och landsting samarbetar, handlar inte om att skapa ett nytt journalsystem. I stället är det ett verksamhetsförändringsprojekt som innehåller de tre komponenterna teknik, informatik och verksamhet.

Krångliga it-system är ett av vårdens största arbetsmiljöproblem, konstaterade Daniel Forslund och berättade att även om det i Stockholm bara finns ett journalsystem så finns det dessutom 1 599 andra tekniska system av olika storlek. Motsvarande antal i Skåne och Västra Götaland är 900 och 1 800.

– Så vi har ett ganska besvärligt städarbete framför oss, sade Daniel Forslund.

Alla system kommer inte försvinna men de som inte kommer att fungera i den nya vårdinformationsmiljön i 3R ska begravas, även om de är omtyckta.

– Vi måste ta fajten med professionen. Ibland känns det som att gå omkring på en zombiekyrkogård där halvdöda system drar en runt fötterna och man behöver vara en zombiekrigare, sade Daniel Forslund, halvt på skämt.

Något allvarligare fortsatte han med att konstatera att 3R är ett stort och komplext projekt som kommer att kosta ”många, många miljarder”. Och det kommer att ta tid.

– Det är en inbyggd tröghet i att tänka så här nytt. Men det är vår historiska chans, något så här stort händer kanske en gång var 25:e år och jag vill inte vänta 25 år till, sade Daniel Forslund.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev