Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

4,7 miljarder till hälso- och sjukvården

Publicerad: 18 december 2019, 09:27

Lena Hallengren och Marie Morell presenterade de fyra överenskommelserna.

Foto: Linda Berglund

UPPDATETRAD: Återbesöken blir en del av kömiljarden för 2020. Det är en del av de fyra överenskommelser som staten och SKR gjort inför 2020. Totalt handlar det om 4,7 miljarder kronor som fördelas.

Ämnen i artikeln:

SKRLena Hallengren

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Som Dagens Medicin berättade i går innebär en av de fyra överenskommelserna 970 miljoner till kvinnors hälsa och förlossningsvården. Dessutom är staten och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, överens om formerna för den uppdaterade kömiljarden. Den uppdaterade modellen innebär att regionerna får del av pengarna om de kan uppvisa en förbättring utifrån sitt eget utgångsläge samma månad året innan.

– Jag tror att det är en bra princip. Det ska löna sig för alla att bli bättre, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Dessutom inkluderas primärvård och återbesök. Kravet är att 85 procent av patienterna ska få en medicinsk bedömning inom tre dagar och för återbesök inom specialistvården innebär målet att 72 procent av medicinskt motiverade återbesök ska ske inom den bortre tidsgränsen. Sammantaget omfattar den nya kömiljarden nästan tre miljarder kronor, där 2,5 miljarder betalas ut till regionerna. Pengar öronmärks också för de regioner som klarar av korta tider till ett första besök inom barn- och ungdomspsykiatrin till max 30 dagar.

Den resterande delen ska användas till strategiskt tillgänglighetsarbetet och förbättrad väntetidsstatistik.

Knappt 500 miljoner kronor går till förbättringar i cancervården, inklusive en årlig uppdatering av cancerstrategin. Frågan har drivits av framför allt Moderaterna.

– Det här är väl en slags mittimellan-kompromiss. Ska vi fortsätta kunna ligga i framkant måste vi få med fler delar, som rehabilitering, säger Marie Morell (M), ordförande för sjukvårddelegationen hos SKR.

Den fjärde överenskommelsen handlar om knappt 200 miljoner för utveckling av de nationella kvalitetsregistren. Tidigare i somras aviserade Region Kronoberg att de skulle se över om de skulle dra sig ur några register och i så fall vilka. Den utredningen är inte klar, men Marie Morell tar signalerna på stort allvar.

– Vi måste förbättra it-strukturen, det är ju det Kronoberg adresserar. Ett bekymmer med registren är att de är uppbyggda utifrån så många olika modeller och plattformar, vilket gör det ganska komplicerat att få ihop it-infrastrukturen. Vi måste kunna göra mer automatöverföringar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev