Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

46 miljoner till dansk svettbehandling

Publicerad: 20 mars 2017, 11:01

Foto: Photos.com

Två tredjedelar av den svenska ersättningen för planerad vård inom EU går till Svedklinikken i Köpenhamn.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Enligt en granskning som Sveriges Radios Kaliber har gjort beviljades svenska patienter 70 miljoner kronor i ersättning för planerad vård i ett annat EU-land under förra året. Av dessa pengar gick 46 miljoner kronor till Svedklinikken i Köpenhamn för behandlingar mot hyperhidros , överdriven svettning, med injektioner med botulinumtoxin.

Sedan flera år tillbaka är ersättningen för svettbehandlingarna i Danmark föremål för en juridisk strid. De senaste turerna i den rättsliga processen är att Försäkringskassan nekar patienter ersättning för svettbehandling av andra kroppsdelar än händer och armhålor. Försäkringskassan anser att det saknas vetenskapligt stöd för behandling av andra kroppsdelar. Flera ärenden ligger nu och väntar på avgörande hos Förvaltningsrätten i Stockholm.

Regionstyrelsens ordförande i Skåne Henrik Fritzon (S) vill att regeringen agerar i frågan och har skickat ett brev till regeringskanslitet. I brevet kräver Region Skåne att regeringen ser över lagstiftningen om rätt till ersättning för vård i utlandet.

– Vi ser att det finns utländska aktörer som tar ut för höga priser i vissa fall för sjukvård som vi faktiskt utför billigare i Sverige, säger Henrik Fritzon till Sveriges Radio.

Svedklinikkens delägare och överläkare Carl Swartling försvarar behandlingen och hävdar att den är billigare än i Sverige och att nio av tio patienter är nöjda.

Relaterat material

Svettstrid rasar vidare

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev