Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Akademiska ska nå ekonomisk balans på tre år

Publicerad: 17 juni 2019, 14:00

Sjukhusstyrelsen har antagit en plan för hur sjukhuset ska gå från dagens beräknade underskott på 375 miljoner till ett nollresultat.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

”En total genomlysning av Akademiska sjukhusets uppdrag” är det som ska göras enligt sjukhusstyrelsens beslut. Det framgår i ett pressmeddelande från Region Uppsala. En projektgrupp ska ta fram förslag på vilka verksamheter som ska föras över från sjukhuset till den nära vården och till Lasarettet i Enköping.

Genomlysningen ska också leda till förslag på vilka av sjukhusets verksamheter som helt kan fasas ut, där vården kan köpas av andra vårdgivare.

– Det är bra för Akademiska att förtydliga och avgränsa uppdraget. Sjukhuset kan inte erbjuda all vård åt alla överallt, utan vi ska göra det vi är bäst på. Det kan innebära att viss basal sjukvård på sikt flyttas ut i länet, närmare patienterna, och att en del specialiserad vård överlåts åt andra vårdgivare. Den är en del av en nödvändig omstrukturering som pågår inom hela hälso- och sjukvården, säger Eric Wahlberg, sjukhusdirektör, i pressmeddelandet.

– Det är inte realistiskt att Akademiska ska kunna göra ett nollresultat, vare sig i år eller under 2020. Därför får de tre år på sig att göra de förändringar som krävs. Patienter och medarbetare ska inte komma i kläm av ogenomtänkta panikåtgärder, säger Malin Sjöberg Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Sjukhusstyrelsen beslutade även att en plan ska tas fram för att stärka och standardisera produktionsplaneringen. I samband med detta beslutades att alla personalkategorier inom vårdproduktionen ska schemaläggas samplanerat.

Vänsterpartiet yrkade på att öka anslaget till Akademiska sjukhuset för att möjliggöra en ekonomi i balans inom tre år, ett yrkande som avslogs.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev